Fakulteta za humanistiko

12. JUL
2018
Pred okrog 4 milijardami let je črna luknja v osrčju neke daljne galaksije ustvarila curek visoko-energijskih delcev. Zdaj je mednarodna skupina raziskovalcev, med katerimi je tudi raziskovalka z Univerze v Novi Gorici, razkrila, da so zaznali enega od teh delcev - izmuzljivih nevtrinov - in da so ga s pomočjo Nasinega vesoljskega teleskopa Fermi uspeli povezati z verjetnim krajem nastanka.
2. JUL
2018
Danes se je v prostorih Univerze v Novi Gorici v dvorcu Lanthieri začel petdnevni tečaj o odprtem izobraževanju, ki bo potekal vse do petka 6. julija.
2. JUL
2018
V petek, 29. junija 2018, je v prostorih Univerze v Novi Gorici v dvorcu Lanthieri potekala seja Rektorske konference Republike Slovenije (RK RS), ki ji predseduje rektor Univerze v Novi Gorici, prof. dr. Danilo Zavrtanik.
19. JUN
2018
Včeraj sta Univerza v Novi Gorici in Univerza v Bihaću (Bosna in Hercegovina) podpisali sporazum o programu dvojne diplome na študijskem programu 1. stopnje Okolje, ki ga izvaja Fakulteta za znanosti o okolju.
8. JUN
2018
Strokovna skupina Direktorata za izobraževanje, mlade, šport in kulturo pri Evropski komisiji (ang. Directorate-General for Education, Youth, Sport and Culture) je izbrala Mednarodni magistrski študijski program Migracije in medkulturni odnosi (ang. European Master in Migration and Intercultural Relations – EMMIR) Fakultete za humanistiko Univerze v Novi Gorici za primer uspešne zgodbe oziroma dobre prakse na temelju ocene o odličnosti, visoki kvaliteti, inovativnosti in odličnih rezultatih. Izpostavlja se, da je kot takšen lahko mesto inspiracije za ostale.
5. JUN
2018
Danes so na Kemijskem inštitutu podelili Preglovi nagradi za izjemne dosežke na področju osnovnih ali uporabnih raziskav s področja kemije in sorodnih ved.
4. JUN
2018
V četrtek, 31. maja 2018, je v dvorcu Lanthieri v Vipavi potekala slovesna podelitev diplom, magistrskih diplom in promocija doktorjev znanosti Univerze v Novi Gorici.
22. MAJ
2018
Ustanova Velenjska knjižna fundacija že 17. leto organizira Mednarodni Lirikonfest Velenje, festival liričnega in potopisnega občutja, ki bo letos med 30. majem in 1. junijem v Velenju, z osrednjim dogodkom - Lirikonfestovo Akademijo Poetična Slovenija, na kateri bodo 31. maja podelili tradicionalne književne nagrade in priznanja.
15. MAJ
2018
Po rezultatih mednarodne lestvice RUR (Round University Ranking), ki ocenjuje in razvršča najboljše svetovne univerze, se je v letu 2018 Univerza v Novi Gorici ponovno uvrstila na zelo visoko 353 mesto, med samo elito svetovnih univerz. Izjemno visoke uvrstitve je na tej lestvici dosegala tudi v prejšnjih letih, v letu 2017 je bila uvrščena na izjemno visoko 186. mesto in v letu 2016 na 203. mesto. Na prvih mestih v tej lestvici prevladujejo najbolj znane ameriške (Kalifornijski tehnološki inštitut, Univerza Stanford, Univerza Harvard…) in angleške univerze (npr. Univerza v Oxfordu, Univerza v Cambridgeu, …).
15. MAJ
2018
Evropska vesoljska agencija (ESA) je izbrala tri predloge novih srednje velikih vesoljskih misij, med katerimi je tudi misija Theseus, v kateri sodelujejo slovenski raziskovalci Centra za astrofiziko in kozmologijo Univerze v Novi Gorici in Centra odličnosti Vesolje-Si.