Center za astrofiziko in kozmologijo

Dogodki za splošno publiko

Komunikacija znanosti

  • Portal v Vesolje, portal informacij povezanih z opazovanjem in raziskovanjem vesolja. Glavna urednica portala je prof. dr. Andreja Gomboc.
  • Prof. dr. Andreja Gomboc je avtorica kolumne v časopisu Delo, v katerih piše o različnih temah v znanosti. Kolumna izhaja vsak drugi teden.

Dogodki v letu 2019

  • Od Sončevega mrka do posnetka črne luknje: 29. maja mineva 100 let od Sončevega mrka, s katerim je bila potrjena Einsteinova teorija relativnosti. Ob tej priložnosti vas sodelavci univerzitetnega centra v Ajdovščini vabimo, da nas obiščete in prisluhnete poljudnemu predavanju, kjer se bomo posvetili predvsem pomembnosti Sončevega mrka leta 1919 in še nekaterim nedavnim dosežkom na področju astronomije, vključno s prvim posnetkom črne luknje v galaksiji M87. Po predavanju sledi še zabaven astronomski kviz, pred predavanjem pa v primeru jasnega vremena opazovanje Sonca s teleskopom. Vabljeni, da se nam pridružite 29. 5. ob 15:00 na Univerzitetnem centru Ajdovščina, Vipavska cesta 11c, Ajdovščina.
  • Ob Mednarodnem dnevu žensk in deklet v astronomiji astrofizičarke z Univerze v Novi Gorici vabijo k obisku dogodka “Ženske v astronomiji”. Dogodek bo sestavljen iz kratkega predavanja, interaktivnih delavnic in astronomskih opazovanj (v primeru jasnega vremena).
  • Fermi masterlass 2019 – 5. aprila se nam pridružite ob analizi astrofizikalnih podatkov teleskopa Fermi v sodelovanju s štirimi italijanskimi institucijami

Dogodki v letu 2018

  • “Od Ajdovščine do vesolja”: 18. 10. 2018 je skupina Centra za astrofiziko in kozmologijo pripravili predavanje, interaktivne delavnice in astronomska opazovanja v sklopu Tedna Univerze v Novi Gorici.

  • “Einsteinov dan”: 14. 3. 2018, predavanje o Einsteinu in njegovih pomembnih prispevkih k fiziki ter interaktivne delavnice na univerzitetnem centru v Ajdovščini.
CAC v medijih