Laboratorij za vede o okolju in življenju

V izboru Odlični v znanosti tudi prispevek sodelavcev Univerze v Novi Gorici

Dosežek “Bilirubin je endogeni antioksidant v endoteliju žilne stene”, pri katerem so sodelovali sodelavci skupine za lasersko spektroskopijo v Laboratoriju za vede o okolju in življenju na Univerzi v Novi Gorici, ki jo vodi prof. dr. Mladen Franko, je Znanstvenoraziskovalni svet za medicino ARRS uvrstil v izbor Odlični v znanosti 2017.

Avtorji dosežka (L. Žiberna, M. Martelanc, M. Franko in S. Passamonti) so odkrili, da je bilirubin endogeno prisoten v endoteliju žilne stene in da lahko povečamo njegovo vsebnost. Ker je bilirubin močan endogeni antioksidant in deluje protivnetno, to odkritje odpira nove potencialne farmakološke pristope za zdravljenje žilnih bolezni. Za samo odkritje je bil ključnega pomena predhodni razvoj visoko občutljivih laserskih analiznih metod, ki so ga prispevali sodelavci LELS in so omogočile meritve bilirubina v tako nizkih koncentracijah. (Scientific Reports. 2016;6:29240, https://www.nature.com/articles/srep29240) 


Javna predstavitev dosežka bo potekala 2. oktobra 2017 ob 19. uri v Kavarni Union v Ljubljani v okviru predavanj Znanost na cesti. Dosežek bo predstavil prof. dr. Mladen Franko.