Raziskovalni center za humanistiko

À MON SEUL DÉSIR

Avtorji: Narvika Bovcon, Vanja Mervič, Aleš Vaupotič

Muzejski torkov večer na Gradu Kromberk, 28. novembra 2017 ob 19. uri.

Predstavitev knjige umetnika in razstava À MON SEULSIR.

V okviru dogodka bodo potekali:

  • razstava knjige umetnika s povečanimi stranmi (v aplikaciji Layar),
  • 3D vizualizacije zgodovine literarnih avtoric (skuplture in grafika),
  • predavanje Katje Mihurko Poniž o projektu “Potujoči teksti”, ki je podlaga za umetniški intervenciji,
  • degustacija hrane, ki je narejena po receptih literarnih avtoric (Gregor Jug iz domačije Lisjak, Zalošče).

Sodelujejo: Narvika Bovcon, Vanja Mervič, Aleš Vaupotič in prof. Katja Mihurko Poniž.


GALERIJA MAHLERCA, LAYERJEVA HIŠA, KRANJ, SOBOTA, 23. 9.2017, OB 20:00, DO 30. 9.2017

Vljudno vabljeni na razstavo z naslovom À MON SEULSIR avtorjev Narvike Bovcon, Vanje Merviča, Aleša Vaupotiča.

Potovanje prek plasti čutnega, knjiga umetnika, ki so jo navdahnile literarne avtorice in tapiserije flamskega porekla, hranjene v Srednjeveškem muzeju Cluny v Parizu. Knjiga je opremljena z multimedijskimi vsebinami v povečani resničnosti, dostopnimi prek aplikacije Layar.
 
Serija skulptur, ki se tematsko navezuje na zgodovino (bolj ali manj pozabljenih) akterk evropske literature, je bila zasnovana v 3D CAD programu in nato s pomočjo zlatarske delavnice izdelana v srebru (Zlatarstvo Močnik, Ljubljana). Draguljarski imaginarij z minucioznostjo izdelave se v skulpturicah z naslovi Jezero, Citat, Literarne avtorice in Blago poveže z refleksivnim odnosom do človeškega življenja in sveta, ki je značilen za raziskave v humanistiki. Zgodovina v objektih, govoreči objekti, stvari kot znaki …
 
Skulpture in knjiga umetnika so nastale kot del mednarodnega raziskovalnega projekta Potujoči teksti 1790–1914: Transnacionalna recepcija del avtoric na evropskih obrobjih, ki je v Sloveniji potekal na Univerzi v Novi Gorici. Več informacij o raziskovalnem projektu (CRP HERA) je v monografiji Reception of Foreign Women Writers in the Slovenian Literary System of the Long 19th Century. Podatki, ki so bili uporabljeni za oblikovanje skulptur, so dostopni v virtualnem raziskovalnem okolju NEWW WomenWriters VRE.


Izr. prof. dr. Narvika Bovcon je zaposlena v Laboratoriju za računalniški vid Fakultete za računalništvo in informatiko Univerze v Ljubljani. Raziskuje interdisciplinarno polje računalniških vmesnikov na meji med umetnostjo in znanostjo.

Vanja Mervič je diplomiral na Accademia di Brera v Milanu, Italija, pri prof. Nicola Salvatore, smer slikarstvo in pri prof. Francesco Ballo, smer metode in teorija multimedije, leta 2001. Magistrski študij videa in novih medijev zaključil na ALUO, Ljubljana, pri prof. Sreču Dragan, leta 2008. Študijsko se je izpopolnjeval v Belgiji (Hoogeshool, Gent), na Novi Zelandiji (UCOL, Wanganui) in v Avstriji (FH Digital media, University of applied sience, Hagenberg). Pretežno ustvarja na področju različnih medijev. Verjame, da ima vsaka ideja svojo značilnost izraza. Njegova dela so bila predstavljena na mnogih mednarodnih razstavah in festivalih. Deluje kot samostojni kulturni delavec.

Prof. dr. Katja Mihurko Poniž je zaposlena na Univerzi v Novi Gorici, kjer vodi raziskave na področju literarne zgodovine z vidika vloge avtoric in spola v razlagah literarnega sistema, vodila je tudi slovenski del mednarodnega projekta CRP HERA Potujoči teksti 1790–1914: Transnacionalna recepcija del avtoric na evropskih obrobjih.

Izr. prof. dr. Aleš Vaupotič je zaposlen na Univerzi v Novi Gorici kot dekan Fakultete za humanistiko in vodja Raziskovalnega centra za humanistiko. Razvija področje digitalne humanistike, ki povezuje komunikacijo v novih medijih, informatiko in humanistične raziskave.

Predavanje Katje Mihurko Poniž z Univerze v Novi Gorici o raziskovanju literarnih avtoric ob razstavi À MON SEULSIR, Grad Kromberk, 28. 11. 2017Narvika Bovcon in Aleš Vaupotič: “Zrcalo”

Vanja Mervič, knjiga umetnika “À Mon Seul Désir”, in Sara Hostnik “Večerja tačasne resničnosti” (Layerjeva hiša, Kranj, 3. 10. 2017)

Predstavitev knjige umetnika na mednarodni konferenci Teaching Women Writers –
exploring “NEWW Virtual Research Environment” possibilities
, ZRC SAZU, Ljubljana, 16. 11. 2017

Razstava na spletišču Gradu Kromberk, Goriški muzej

Razstava na spletišču Layerjeve hiše

Povečana resničnost LayAR

Zaključek razstave je pospremila večerja, pripravljena po receptih velikih pisateljic Virginie Woolf, Sylvie Plath in Anaïs Nin. Vse tri jedi so klasične za enega od delov Evrope. Kuha in peče: Sara Hostnik, slikarka, slaščičarka in kuharica.

Razstava v Layerjevi hiši je bila del cikla svetlobnih postavitev, poimenovan Re:Akcija, ki predstavlja potujočo edicijo ljubljanskega festivala Svetlobna gverila v Kranju. Svetlobna gverila: Re:Akcija5 (PDF).