Prihodnost Združenih narodov

prof. dr. Danilo Türk

Pravna fakulteta, Univerza v Ljubljani

Predava: Prof. dr. Danilo Türk, profesor in predstojnik katedre za mednarodno pravo na Pravni fakulteti Univerze V Ljubljani, nekdanji veleposlanik R Slovenije pri OZN in pomočnik generalnega sekretarja OZN za politične zadeve

“V našem globaliziranem svetu je vprašanje usode OZN, edine univerzalne mednarodne organizacije, pomembno vprašanje, ki si ga postavljajo mnogi. Vprašanje je ta čas še posebno aktualno zaradi sedanjih razprav o reformah OZN in volitev novega generalnega sekretarja, ki bodo potekale v drugi polovici letošnjega leta. Kaj je bilo doseženega v dosedanjem delu OZN in kako se je svetovna organizacija prilagodila spremembam po koncu hladne vojne? Katera so ključna vprašanja sistema kolektivne varnosti danes in kako aktualna praksa in predlogi reform vplivajo na položaj OZN kot sistema kolektivne varnosti? Kako se odzivajo in kakšne možnosti za uspeh imajo Združeni narodi pri reševanju humanitarnih vprašanj in ogrožanj človeštva, ki jih povzročajo revščina, nalezljive bolezni in družbena dezintegracija? In naposled, kakšna naj bo vloga Slovenije v tem velikem svetovnem iskanju?

To je nekaj kritičnih vprašanj, ki bodo predmet predavanja. Po predavanju bo sledila razprava, v kateri se pričakuje kritično in svobodno obravnavanje današnje problematike OZN in možnosti svetovne organizacije za prihodnje.”

Moderator večera: Prof. dr. Boštjan Žekš, predsednik Slovenske akademije znanosti in umetnosti