Fakulteta za humanistiko

Predavanje prof. dr. Antona Veluščka "Kolišča na Ljubljanskem barju"

Prof. dr. Anton Velušček, sodelavec Fakultete za humanistiko Univerze v Novi Gorici, je bil vodja ekipe, ki je leta 2002 na Ljubljanskem barju našla najstarejše leseno kolo z osjo. Raziskovalec bo v četrtek, 13. marca, ob 18.00 na predavanju v Mestnem muzeju predstavil izsledke skoraj stoletje in pol trajajočih raziskav na koliščih z Ljubljanskega barja, poudarek pa bo na predstavitvi izjemnih arheoloških najdb.

Preučevalec ljubljanskih kolišč bo na predavanju predstavil izsledke dolge dobe raziskovanja naših kolišč in moderne raziskovalne pristope. Govoril bo tudi o okoljskih razmerah v času kolišč, kdaj so se kolišča pojavila in izginila, o novih interpretacijah koliščarskih vasi in kolib. Sledila bo predstavitev izjemnih najdb Ljubljanskega barja, kot so ostanki preje, lesena loka, ostanki metalurške delavnice in seveda lesenega kolesa z osjo − podvozja prazgodovinskega voza.

Dr. Anton Velušček je izr. prof. na Univerzi v Novi Gorici in znanstveni svetnik, zaposlen na Inštitutu za arheologijo ZRC SAZU, kjer se od leta 1995 v glavnem ukvarja s proučevanjem kolišč na Ljubljanskem barju. Je vodilni strokovnjak za arheologijo mokrih tal v Sloveniji.