Fakulteta za humanistiko

Tehno-slike v umetnosti 16. 3. 2018 ob 14. uri, Vipavska 11c, Ajdovščina

V prostorih Novogoriške univerze v Ajdovščini bo v petek delavnica na temo "Tehno-slike v likovni umetnosti". Delavnica "Tehno-slike v likovni umetnosti" je del instalacije Narvike Bovcon in Aleša Vaupotiča na razstavi "Futurologija – Kaj lahko umetnost jutri naredi za vas?" in prevprašuje odnos med umetniškim in znanstvenim raziskovanjem.

Grafika z naslovom “Bakrov klorid”, ki je na ogled v Mestni galeriji, je nastala kot umetniško soočenje s svetom na skalah, ki so na meji vidnega, tudi manjše kot je valovna dolžina svetlobe. Gre za umeten material, površino, ki jo je v svojih raziskavah razvil raziskovalec s področja znanosti o materialih, umetnika pa sta kot od strani pogledala v kozmos mikro in nanometrov. Z likovnega vidika se razkrijejo pravilnosti, urejenosti, ki pa sledijo množici malih variacij, kot v naravi, ko se rast v konkretnih pogojih ves čas spreminja, ne da bi se izgubile temeljne prepoznavne oblike. Ali je ta vizualna materija vizualno zanimiva, ali je lepa? Jo je treba gledati, ali je dovolj, da jo uporabljamo npr. v samočistilnih premazih oken in fasad? Ali je sploh vidna saj ni vidna v mediju svetlobe? To so vprašanja, ki jih bomo zastavili in pokazali v konkretnem okolju, opazovanja vzorcev z dvema elektronskima mikroskopoma: vrstičnim in presevnim elektronskim mikroskopom, pri katerem so vidne celo razpostavitve atomov v kristalnih mrežah. Raziskovalec materialov dr. Mattia Fanetti z Univerze v Novi Gorici bo udeležencem predstavil delovanje mikroskopov, umetnika Narvika Bovcon in Aleš Vaupotič bosta predstavila umetniško raziskovanje sveta na nanorazsežnostih ob svojih grafikah in videih, vsi skupaj pa bomo pogledali postopek izvedbe t.i. „meritev“, ko s pomočjo snopa elektronov nastane tehno-slika predmeta pod elektronskim mikroskopom.

Vabljeni v Središče za mikroskopijo in spektroskopijo Univerze v Novi Gorici v Ajdovščini. Zainteresiranim predlagamo, da se zaradi omejenega števila mest prijavijo na elektronski naslov Mestne galerije Nova Gorica ali na naslov Fakultete za humanistiko Univerze v Novi Gorici, info.fh@ung.si.

CuCl

Narvika Bovcon, Aleš Vaupotič: Bakrov klorid / CuCl, 2014, 136 × 136 cm, digitalna grafika / digital print; glej / see also: S. Emin, F. F. Abdi, M. Fanetti, W. Peng, W. Smith, K. Sivula, B. Dam, M. Valant: A novel approach for the preparation of textured CuO thin films from electrodeposited CuCl and CuBr, Journal of Electroanalytical Chemistry, 717–718 (2014): 243–249 .

Alegorični pogled, tehno-slike v umetnosti, vizualizacija humanističnih podatkov / Allegorical intuition, techno-images in art, visualization in humanities

FUTUROLOGIJA – Kaj lahko umetnost jutri naredi za vas? kuratorska razstava, 9.-30. 3. 2018, Mestna galerija Nova Gorica

Facebook