Fakulteta za humanistiko

Jezikoslovni eksperimenti

Jezikoslovni eksperimenti dosegljivi na spletni strani Konzorcija slovenskega eksperimentalnega jezikoslovja

Na spletu lahko obiščete Konzorcij slovenskega eksperimentalnega jezikoslovja in sodelujete v jezikoslovnih raziskavah.

V želji po učinkovitem pridobivanju podatkov s pomočjo rojenih govorcev slovenščine so slovenski jezikoslovci pred dobrim letom ustanovili Konzorcij slovenskega eksperimentalnega jezikoslovja (ali KSEnJa). Namen KSEnJe je bil tako vzpostavitev skupnega mesta, na katerem člani konzorcija objavljajo svoje jezikoslovne eksperimente. To skupno mesto lahko obiščete na https://sites.google.com/view/ksenja.

Konzorcij ta trenutek združuje enajst jezikoslovcev z različnih slovenskih in tujih ustanov, vodi pa ga Franc Marušič, sicer profesor na Fakulteti za humanistiko Univerze v Novi Gorici. Član KSEnJe lahko sicer postane vsak posameznik, ki se raziskovalno ukvarja z jezikom ali jezikoslovjem in izrazi željo, da postane član konzorcija KSEnJa, kar naredi z izpolnjenjem obrazca na spletni strani KSEnJe.

Trenutno je na strani objavljen že osemnajsti eksperiment, ki sta ga tokrat pripravila Franc Marušič, profesor na Fakulteti za humanistiko, in Petra Mišmaš, podoktorska raziskovalka na Centru za kognitivne znanosti jezika Univerze v Novi Gorici. Eksperiment lahko sicer obiščete (in v njem sodelujete) neposredno na povezavi https://spellout.net/ibexexps/emss/SwitchAgr_2_AuxDrop_NG/experiment.html.
Toplo vabljeni k sodelovanju!