Fakulteta za naravoslovje

Obvestila in dogodki na Fakulteti za naravoslovje

12. 8. 2015 - Opazovanje Perzeidov na Otlici


Na observatoriju na Otlici smo 12. 8. 2015, ob pričakovanem maksimumu z največjim številom utrinkov opazovali in fotografirali meteorski roj Perzeidov. Svetlobne črte povzročajo trki prašnih delcev (velikosti od nekaj mikrometrov do nekaj centimetrov) z atomi plinov v zgornjih plasteh atmosfere ob prehodu Zemlje skozi prah, ki se vleče po tirnici kometa 109P Swift-Tuttle.
Več o dogajanju na Otlici kaže kratka animacija. Slike in animacijo je posnela sodelavka Centra za raziskave atmosfere Maruška Mole.

8. 4. 2015 - Izjemen uspeh naših mladih astronomov na 22. Sanktpeterburški astronomski olimpijadi


Pod okriljem DMFA Slovenije so se naši osnovnošolci in srednješolci na povabilo ruskih kolegov prvič udeležili mednarodnega tekmovanja iz znanja astronomije, ki ga organizira Sankt- peterburška šola astronomije oz. tamkajšnja univerza. Tekmovanje je namenjeno učencem višjih razredov osnovnih šol in srednješolcem, udeležuje pa se ga več tisoč tekmovalcev iz približno desetih držav. V Rusiji je tekmovanje, ki šteje kot državno, organizirano na treh stopnjah: področno, izbirno in finalno.

V Sloveniji je bilo letošnje tekmovanje pilotsko, kar pomeni, da so se ga od izbirnega kroga dalje udeležili le tekmovalci iz nekaterih najbolj zainteresiranih šol – OŠ Turnišče, OŠ Orehek, Gimnazije Bežigrad, 1. gimnazije v Celju, ERSŠG Ljubljana in Gimnazije Murska Sobota. Vodja tekmovanja za Slovenijo pa je bil Andrej Guštin.


V finalni krog tekmovanja, ki je potekal na Fakulteti za aplikativno naravoslovje Univerze v Novi Gorici ter na OŠ Turnišče, se je uvrstila večina slovenskih tekmovalcev in se odlično odrezala, saj so naši učenci in dijaki v različnih kategorijah prejeli 3 prve, 2 drugi in 7 tretjih nagrad. Rezultati so objavljeni na spletni strani tekmovanja.

Med osnovnošolci je 1. nagrado prejel Jurij Šumak, 2. nagrado Alen Gazdag ter 3. nagrado Leon Jerebic (vsi OŠ Turnišče). Med srednješolci sta 1. nagrado prejela David Opalič (1. gimnazija v Celju) in Aleksej Jurca (Gimnazija Bežigrad). 2. nagrado je prejel Mitja Hofer (Gimnazija Bežigrad). 3. nagrado so prejeli Zala Potočnik, David Popović, Jakob Robnik (vsi Gimnazija Bežigrad), Timen Stepišnik, Urška Andrenšek (oba 1. gimnazija v Celju) in Aljaž Eržen (ERSŠG Ljubljana).

Nagrajencem in njihovim mentorjem čestitamo za izjemen uspeh! Čestitamo tudi vsem ostalim udeležencem tekmovanja in se jim zahvaljujemo za sodelovanje.

20. 3. 2015 - Opazovanje delnega Sončevega mrka


Na Fakulteti za aplikativno naravoslovje smo 20. 3. 2015 opazovali in fotografirali delni Sončev mrk. V največji fazi mrka je Luna zakrila 60 % Sončeve površine. Popolni Sončev mrk so tokrat lahko opazovali na Ferskih otokih in na otočju Svalbard. Naslednji delni Sončev mrk bo iz Slovenije viden 10. 6. 2021, ko bo Luna zakrila zgolj 5 % Sončevega površja, prvi popolni mrk pa bo viden 8. 3. 2016 le v Avstraliji in nad Indijskim oceanom.

14. 3. 2015 - Izbirno tekmovanje za mednarodno astronomsko in astrofizikalno olimpijado

Društvo matematikov, fizikov in astronomov Slovenije je v soboto, 14. 3. 2015, organiziralo že tretje izbirno tekmovanje za mednarodno olimpijado iz znanja astronomije in astrofizike za srednješolce.

Mladi nadebudni astronomi so svoje znanje pokazali že na državnem tekmovanju 10. 1. 2015 in najboljše so povabili, da se udeležijo izbirnega tekmovanja. To je potekalo v dveh delih, najprej reševanje teoretičnih nalog, nato pa za astronome ključen opazovalni del tekmovanja. V teoretične naloge je 14 tekmovalcev iz vse Slovenije zagrizlo v prostorih Fakultete za aplikativno naravoslovje Univerze v Novi Gorici. Svoje poznavanje nočnega neba in orientacije po nebu pa so tekmovalci v noči s sobote na nedeljo pokazali na taborniškem domu na Kovku nad Ajdovščino.


Med pet najuspešnejših tekmovalcev so se uvrstili: Krištof Skok, Aleksej Jurca, Darko Kolar, Jakob Jazbec, Jakob Robnik. Čestitamo!

V naslednjih mesecih se bodo pod budnim očesom mentoric dr. Dunje Fabjan, izr. prof. dr. Andreje Gomboc in mentorja Andreja Guština intenzivno pripravljali na nastop na 8. mednarodni olimpijadi iz astronomije in astrofizike. Olimpijada bo letos potekala med 26. julijem in 4. avgustom v Indonezijskem mestu Semarang.

2. 3. 2015 - Tekmovanje iz znanja astronomije Sanktpeterburške šole


Fakulteta za aplikativno naravoslovje Univerze v Novi Gorici 2. marca 2015 v Ajdovščini gosti slovenski del tekmovanja iz znanja astronomije Sanktpeterburške šole astronomije, ki poteka pod okriljem Društva matematikov, fizikov in astronomov Slovenije (DMFA). Zaradi novosti so letos na tekmovanju sodelovali le dijaki z omejenega števila osnovnih in srednjih šol, kjer najbolj zavzeto gojijo astronomijo.

sporočilo za javnost

RTV SLO: Slovenska kronika 2. 3. 2015

TV KOPER: Primorska kronika 2. 3. 2015