Poslovno-tehniška fakulteta

Izkušnje študentov športnikov

Futsal Euro 2018 v Sloveniji in kako ga je doživel član slovenske reprezentance in študent naše fakultete Kristjan Čujec

Član slovenske reprezentance in študent Poslovno-tehniške fakultete Kristjan Čujec o svojih vtisih na tekmah na Evropskem prvenstvu v futsalu 2018, ki ga je letos gostila Slovenija v dneh od 28. januarja do 10 februarja 2018 v športni dvorani Stožice v Ljubljani:

“Zagotovo so bile to nepozabne tekme, kjer nas je polna dvorana ponesla do dobrega rezultata. Dali smo vse od sebe in prišli do želenega četrtfinala. Žal nam je za kaj več zmanjkalo sreče.
Mislim, da smo Sloveniji predstavili Futsal kot resen in atraktiven šport, ki ima svetlo prihodnost.
Rad bi se ob tem trenutku zahvalil Univerzi v Novi Gorici za podporo pri usklajevanju študija in športa.”

Iskrene čestitke za odlične rezultate!

Foto: arhiv Kristjan Čujec

Foto: arhiv Kristjan Čujec

Foto: arhiv Kristjan Čujec

Vtisi odbojkarja Alana Komela, diplomanta Poslovno-tehniške fakultete

Sem Alan Komel, profesionalni športnik odbojkar. Treniram že vrsto let, približno sedemnajst, in sem večkratni pokalni ter prvenstveni prvak Slovenije. Približno deset let sem bil tudi aktivni član slovenske odbojkarske reprezentance. Zdaj že sedmo leto igram v tujini, trenutno v Izraelu. Tu sem z ekipo osvojil že tretji naslov prvaka, ob koncu sezone, maja torej, pa se nadejam še četrtega.

Velik del moje športne poti je bilo potrebno seveda uskladiti z družinskimi ter s šolskimi oz. študijskimi obveznostmi, ki pa jih resnično ni bilo le malo. Glede tega moram reči, da so mi na fakulteti v času mojega rednega študija in absolventskega staža bili v veliko pomoč. Z mojim odhodom v tujino je moj študij rahlo zaostal, vendar sem ga s pomočjo profesorjev ter ostalih, odgovornih za študij, uspešno pripeljal do konca.

Največ problemov mi je povzročala moja odsotnosti od predavanj in vaj in brez izredne človeške razumnosti profesorjev svoje odsotnosti ne bi zmogel nadoknaditi. Profesorji so mi nudili izredne pogovorne ure, pridobivanje učnega gradiva preko elektronske pošte ter osebne pogovore tudi v času izven predavanj. Ko sem profesorjem pisal preko elektronske pošte, so bili vedno na voljo, tudi ob neobičajnih urah. Moram reči tudi, da sem se med študijem počutil zelo prijetno, ker nisem bil le številka, ampak oseba. Prav ta osebni pristop, ki ga na drugih univerzah manj upoštevajo, mi je dal pogum in željo, da sem, navkljub mojim izostankom, tudi diplomiral. Diplomo sem z mentorsko pomočjo predavatelja Tomice Dumančiča pisal pretežno v tujini in jo zagovarjal v spremenjenih okoliščinah, ki jih znajo sprejeti res le dobrodušni ljudje. Zelo sem vesel, da mi je uspelo dokončati študij, a moram priznati, da bi se brez pomoči stvari lahko obrnile v drugo smer.

Intervju z Alanom Komelom

Foto: Sara Marinc

Foto: Sara Marinc

Cestno kolesarstvo in študij, kot ju uspešno združuje študentka 1. letnika prvostopenjskega programa Gospodarski inženiring, Urška Kalan

Sem cestna kolesarska, članica profesionalne in reprezentančne ekipe, večkratna državna prvakinja na cesti in kronometru. V življenju imam visoko zastavljene cilje in ker mi šport predstavlja pomembno vlogo v življenju, sem se po končani gimnaziji znašla v precepu ali oditi na fakulteto ali pa nadaljevati s profesionalnim kolesarstvom. To odločitev mi je nadvse olajšala naša fakulteta, na kateri kljub veliki odsotnosti brez problemov uskljajujem svoje študijske obveznosti in šport. Ker nismo velika univerza, se vsi poznamo, tako da smo kot velika družina. Osebno to univerzo priporočam vsem bodočim študentom, še posebej športnikom, ki so, tako kot kolesarji, odvisni od podnebnih razmer. Slednje so tu odlične, tudi pozimi. Kot sem že navedla, mi največ problemov povzroča odsotnost od predavanj. Odkar pa imamo aktivno spletno učilnico Moodle, si lahko kljub odsotnosti na spletu pregledam snov, ki so jo obravnavali na predavanjih, in tako lažje sledim študiju. Ker imamo zelo razumljive profesorje, ki delajo z veliko vnemo in veseljem, jim tudi dodatno podajanje snovi in odgovarjanje na maile ni težko. Zato mi je, kljub natrpanem urniku, res v veselje obiskovati predavanja, saj ima vse univerzitetno osebje pozitivno naravnan odnos in je vedno pripravljeno pomagati.

Foto: Marjan Kelner

Futsal ni ovira za študij in obratno

Moje ime je Dani Vulikić in sem član malonogometnega (futsal) kluba KMN Oplast Kobarid. S futsalom se ukvarjam že skoraj deset let in temu športu namenim velik del svojega prostega časa.

Letos zaključujem prvostopenjski študij Gospodarskega inženiringa na Poslovno-tehniški fakulteti. V času študija na Univerzi v Novi Gorici mi je fakulteta omogočila prilagoditev načina študija glede na moje športne obveznosti, zaradi česar lahko nemoteno nadaljujem s študijem.

S ponosom lahko povem, da sem v času študija na Univerzi v Novi Gorici s svojim klubom, KMN Oplast Kobarid, postal državni, pokalni in superpokalni prvak, igral pa sem tudi na evropskem tekmovanju Futsal Cup.

Zato vsem športnikom, ki si želite študirati, a dvomite o tem, da bi študij lahko uspešno združili z vsemi svojimi športnimi obveznostmi, sporočam, naj se obrnejo na Univerzo v Novi Gorici in skoraj prepričan sem, da boste našli skupno rešitev in tako uskladili študij in športno kariero.

Foto: Drago Perko/NZS/ www.futsal.si
KMN Oplast Kobarid, zmagovalci pokala Terme Olimia 2014/2015 (Dani Vulikić – v sredini)

Foto: Drago Perko/NZS/ www.futsal.si
KMN Oplast Kobarid, državni pravki 2013/2014

Foto: Drago Perko/NZS/ www.futsal.si
KMN Oplast Kobarid, superpokalni prvaki 2014/2015

UNG na 6. dobrodelnem nogometnem spektaklu v Biljah

V nedeljo, 21. 6. 2015, se je UNG predstavila v okviru 6. dobrodelnega nogometnega spektakla Tima Matavža in Valterja Birse v Biljah. Predstavili smo se s tematsko informativno stojnico, namenjeno predvsem mladim športnikom, ki si želijo svojo športno pot združiti s študijem. UNG namreč kot prva v Sloveniji omogoča status športnika in s tem posebne prilagoditve oblik študija vsem športnikom, ki so registrirani kot tekmovalci, se aktivno udeležujejo tekmovanj in dosegajo opazne rezultate.

Celoten izkupiček letošnjega tridnevnega nogometnega spektakla je bil namenjen Fundaciji Vrabček upanja in porodnišnici v Šempetru pri Gorici, osrednji dogodek pa je bila tradicionalna dobrodelna nogometna tekma pod častnim pokroviteljstvom predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja. Posebni častni gost letošnjega dogodka in udeleženec tekme je bil sam monaški princ Albert II, sicer bivši odlični športnik in večkratni olimpijec ter obenem velik podpornik okoljevarstvenih in humanitarnih organizacij. Poleg predsednika naše države in monaškega princa so na tekmi zaigrali še številni naši nogometni asi, ostali odlični slovenski športniki in športnice, vključno s Tino Maze, Anžetom Kopitarjem, Dejanom Zavcem ipd., in številne znane osebnosti. Naj poudarimo, da je bil član belega moštva na igrišču tudi diplomant prvostopenjskega ter študent drugostopenjskega programa Gospodarski inženiring naše Poslovno-tehniške fakultete Johannes Vuga Gregorič, sicer predsednik Kluba goriških študentov – KGŠ je bil namreč eden izmed organizatorjev letošnjega spektakla. Sodelovanja se nadejamo tudi v prihodnje in upamo, da bi k obisku naslednjega spektakla v Biljah pritegnili čim več naših študentov, sodelavcev in prijateljev in s tem v največji možni meri doprinesli k dobrodelnosti.

Obenem vse športnike, ki iščejo možnost študija na športnikom prijazni ustanovi, ki omogoča prilagojene oblike opravljanja študijskih obveznosti, vabimo k vpisu v naše študijske programe vseh treh stopenj.

Si športnik in bi rad študiral? Preveri naše prilagoditve oblik študija za športnike!

Veronika Piccinini, junij 2015

Foto: Veronika Piccinini/UNG
Član moštva je bil tudi naš diplomant prvostopenjskega programa Gospodarski inženiring in študent druge stopnje istega programa Poslovno-tehniške fakultete, Johannes Vuga Gregorič (v belem dresu na desni)

Foto: Veronika Piccinini/UNG
Na dogodku se je UNG predstavila s tematsko stojnico, namenjeno predvsem mladim športnikom in športnim klubom

Foto: Veronika Piccinini/UNG
Letošnji dobrodelni spektakel je potekla pod častnim pokroviteljstvom predsednika države, Boruta Pahorja (desno), posebni častni gost pa je bil monaški princ, Albert II (v sredini), na fotografiji skupaj z Juretom Koširjem (levo)

Foto: Veronika Piccinini/UNG
predsednik države med tekmovanjem v enajstmetrovkah