Visoka šola za vinogradništvo in vinarstvo

Gnojenje in rodovitnost tal

Predmet se izvaja v programu:
Študijski program Vinogradništvo in vinarstvo II. stopnja

Cilji in kompetence

  • Namen predmeta je poglobitev znanja o gnojenju in rodovitnosti tal ter oblikah in načinih gnojenja v skladu s potrebami vinske trte.
  • Študentje se bodo seznanili tudi s tehnologijami gnojenja v alternativnih oblikah kmetijstva in vinogradništva (ekološko, biodinamično).
  • Poudarek predmeta bo na optimizacijskih in sodobnih tehnologijah in trajnostnih strategijah za izboljšanje rodovitnosti tal in zmanjševanju negativnih vplivov gnojenja na okolje.
  • Poleg tega bodo študentje pridobili znanja o sodobnih metodah za ocenjevanje uporabe gnojil (oblike, količine, časovna skala) v skladu z modernimi smernicami v vinogradništvu.
  • Študentje pridobijo praktične in teoretične kompetence o metodah preverjanja kakovosti tal in rastlin in interpretaciji rezultatov.
  • Poleg tehničnega znanja se bodo seznanili s smernicami in zakonodajo gnojenja pri nas in v drugih državah.
  • Skozi predavanja in pripravo na seminarje in izpite bodo imeli možnost sodelovanja in dela v skupini in posamično, ter znali kritično razmišljati in prenašati rezultate iz znanstvene literature v prakso.

Pogoji za vključitev v delo oz.
za opravljanje študijskih obveznosti

Splošna in anorganska kemija, osnove rastlinske fiziologije.

Vsebina

1. Oblike in vloge hranil v tleh in rastlinah. Recikliranje hranil v sistemih rastline-živali in kmetije-urbana območja.

2. Gnojenje in okolje:

  • Gnojenje v alternativnem kmetijstvu (ekološko, biodinamično, ...).
  • Biogeni odpadki, ki se lahko uporabijo kot gnojila/izboljševalci tal.
  • Mineralna gnojila: klasifikacija, kemijske in fizikalne lastnosti, obnašanje v tleh, vpliv na okolje, kritična vprašanja

3. Kemični, fizikalni in biološki parametri, ki uravnavajo rodovitnost tal, osredotočanje na ključne parametre, ki nadzorujejo razpoložljivost hranil v tleh.

4. Optimizacija rodovitnosti tal, z namenom podpore produktivnosti rastlin v različnih pogojih (neugodne lastnosti tal,različna podnebna območja).

5. Strategije za trajnostno upravljanje anorganskih gnojil, živalskih in zelenih gnojil, z namenom optimizacije produktivnosti rastlin in zmanjšanja izgube hranil.

6. Sodobne metode za ocenjevanje in aplikacijo pravilnih oblik, količin in časa uporabe gnojil.

7. Sodobna analiza tal in analiza trte v okviru diagnostike hranil in gnojenja, sodobni računalniški modeli za načrtovanje gnojenja.

8. Trendi v gnojenju vinske trte.

9. Smernice in zakonodaja o gnojenju v SLO in EU v primerjavi s primeri iz drugih delov sveta.

Predvideni študijski rezultati

  • Poznati različne oblike gnojil ter vplive gnojenja na okolje in načine kako zmanjšati negativne vplive le tega (toksičnost, izgube hranil,…)
  • Znanje bodo uporabljali pri prepoznavanju, odpravljanju in regulaciji nesorazmerij v tleh in optimizaciji kakovosti in rodovitnosti tal.
  • Poznali bodo sodobne metode v okviru določanja vsebnosti hranil v tleh in kakovosti tal, kar je ključno za pravilno in uravnoteženo gnojenje.
  • Pridobljeno znanje bodo znali prenesti iz znanstvenih in drugih poskusov v prakso

Temeljna literatura in viri

  • Mineral nutrition in higher plants. H. Marschner. Academic Press Inc.
  • Handbook of plant nutrition. A.V. Barker and D.J. Pilbeam. CRC press.
  • Soil chemistry – H.L. Bohn, B.L. McNeal, G.A. O’Connor, John Wiley & Sons.
  • Fertilizers and soil amendments, Follet R.H., Murphy L.S., Donahue R.L., Prentice-Hall, Inc., New Jersey.
  • Micronutrient Deficiencires in Global Crop Production – B.J. Alloway, Springer.
  • Mineral fertilizer distribution and the environment. K.F. Isherwood. IFA/UNEP
  • Izročki predavanj
  • Moodle učilnica

Načini ocenjevanja

Izpit iz laboratorijskih vaj (30%), Ocena domačih nalog (10%), Seminarska naloga (20%), Izpit iz snovi pri predavanjih (50%)

Reference nosilca

Redni profesor za področje Pedologija na Univerzi v Vidmu in izredni profesor za področje Pedologija na UNG.

Njegove reference so razvidne iz: https://www.researchgate.net/profile/Marco_Contin

Univerzitetna koda predmeta: 2VV015

Letnik: 1

Semester: 2.

Nosilec predmeta:

ECTS: 6

Obseg:

  • Predavanja: 30 ur
  • Vaje: 30 ur
  • Seminar: 6 ur
  • Samostojno delo: 114 ur

Vrsta predmeta: izbirni

Jeziki: slovensko, angleško

Metode poučevanja in učenja:
predavanja z diskusijo, problemskim učenjem, domače naloge, seminarske in laboratorijske vaje, priprava seminarja