Projekt CUBOT

Od koncepta do ustvarjanja: potovanje projekta CUBOT

Projekt CUBOT se je začel z navdušenjem naše ekipe študentov in študentk (Boban, Damjan, Eva in Natalija) nad robotiko in inženirstvom.

Osnovna ideja je bila ustvariti majhnega, s 3D tiskalnikom natisnjenega robota, ki bi znal reševati Rubikovo kocko.

WhatsApp Image 2024-06-07 at 10.06.14_2ce0f79f

Sam projekt nas je pritegnil predvsem zato, ker smo znanje, pridobljeno na predavanjih, lahko uporabili za reševanje realnega problema. Čeprav smo pričakovali nekaj izzivov pri tehnologiji in timskem delu, je bila dejanska izkušnja še boljša, kot smo si predstavljali.

Projekt se je začel s sestanki na katerih smo staknili glave in pričeli z načrtovanjem dela. Raziskali smo obstoječe načine reševanja Rubikove kocke in identificirali ključne komponente, ki jih bomo potrebovali. Odločili smo se za popolnoma 3D-natisnjen dizajn, da bi zmanjšali stroške in izkoristili vire na Univerzi v Novi Gorici. Vsak korak od iskanja pravih materialov dalje, do reševanja težav s 3D-tiskalnikom, je zahteval ustvarjalnost in timsko delo.

Eden prvih izzivov je bil nabava materialov. To je vključevalo raziskave in primerjavo ponudb, da bi našli najboljše dobavitelje za komponente, ki smo jih potrebovali. Naročili smo dele pri več dobaviteljih, med njimi IC-Elektronika, Conrad in Amazon. Zagotavljanje pravih materialov v pravem času je zahtevalo skrbno usklajevanje in načrtovanje. Ko smo imeli vse materiale, smo prešli v fazo oblikovanja in 3D-tiska, ki je bila ena najzahtevnejših faz projekta. Srečevali smo se s težavami pri 3D-tiskalniku, vključno s težavami s kalibracijo in neuspešnimi tiski. Kljub temu smo vztrajali, prilagajali naše načrte in nastavitve, dokler nismo dosegli želenih rezultatov. Ta faza nas je veliko naučila o potrpežljivosti in pomembnosti detajlov.

Sestavljanje samega robota je bil še en pomemben mejnik pri projektu. To je vključevalo sestavljanje 3D-natisnjenih delov, žičenje elektronike in namestitev programske opreme.

Vsak član ekipe je prinesel v projekt edinstvene spretnosti in skupaj smo zagotovili, da vse ustreza in deluje tako, kot je bilo načrtovano. Proces je bil hkrati razburljiv in poln izzivov, saj smo med samo izvedbo morali rešiti več težav.

Skozi ves projekt smo se namreč srečevali s številnimi ovirami. Tehnične težave s 3D-tiskalnikom so bile nenehni izziv, poleg tega smo se morali spoprijeti tudi s spremembami v dinamiki naše ekipe. Kljub tem izzivom sta nas doc. dr. Ahmad Hosseini, naš koordinator, in prof. dr. Imre Cikajlo, naš dekan, podpirala vse do samega zaključka.

Projekt je preizkušal naše tehnične sposobnosti in okrepil naše spretnosti v timskem delu ter reševanju problemov. Soočali smo se z izzivi in sicer: pridobivanje materialov, prilagajanje in testiranje robota ter njegovo sestavljanje. Te naloge so nam pomagale izboljšati medsebojno komunikacijo in poudarile pomembnost medsebojnega sodelovanja.

Ko se ozremo nazaj na projekt CUBOT, vidimo, da je bila to izjemna učna izkušnja. Obudila je naše zanimanje za inženiring in nas naučila veliko o vodenju projektov.

Z veseljem pričakujemo, da bomo uporabili pridobljeno znanje in nadaljevali raziskovanje novih izzivov na področju robotike in še dlje.

(študentje in študentke dodiplomskega študijskega programa Gospodarski inženiring, junij 2024)