Rok Govednik, univ.dipl.kult.

Enote univerze:
Pisarna:
23 (Rožna dolina)
Telefon:
05 3315 231

Leta 2010 je zaključil študij kulturologije (na VII. stopnji) na Fakulteti za družbene vede (Univerza v Ljubljani) z diplomskim delom na področju filmske in fotografske teorije. Je doktorand na Akademiji za gledališče, radio film in televizijo (Univerza v Ljubljani).

Zaposlen je na Akademiji umetnosti Univerze v Novi Gorici kot strokovni sodelavec – producent. Je tudi habilitirani profesor za medijske študije in sociologijo na višjih ter visokih šolah, a poleg tega predava o filmski umetnosti študentom, na srednjih in osnovnih šolah, za Zavod RS za šolstvo pa o filmu usposablja tudi šolske učitelje in profesorje. Že vrsto let sodeluje tudi z art kini, festivali, mladinskimi centri, ki jim pomaga vzpostavljati in razvijati filmske ter medijske vsebine. Delal je z mnogimi organizacijami v Sloveniji in tudi za mnoge filmske festivale, najdlje – od 2007 do 2011 – za Mednarodni festival animiranega filma Animateko kot vodja projektov in PR, sicer tudi za Festival slovenskega filma in LIFFe. Redno piše o filmu in ga raziskuje, objavlja v revijah Ekran, Kino in spletno revijo za mlade Mad About Film. Je tudi član mednarodnega združenja filmskih kritikov FIPRESCI. Redno se udeležuje tudi strokovnih žirij na mednarodnih filmskih festivalih po vsej Evropi.
Od leta 2013 do 2023 je bil direktor Zavoda za uveljavljanje vizualne kulture Vizo, od leta 2023 je programski vodja. Glavno poslanstvo zavoda je filmsko in medijsko opismenjevanje otrok in mladih po vsej Sloveniji. Z Vizojem je tudi vzpostavil prvi mednarodni filmskim festival za otroke in mlade v Sloveniji »Film na oko« in izvedel tri edicije (2015-2017). Je član tudi mednarodne mreže filmsko-vzgojnih organizacij, ki se ukvarjajo s filmskimi festivali za otroke in mladostnike (ECFA – European Children's Film Association).

Delal je na mnogih evropskih projektih doma (EPK Maribor 2012, SPK Ljubljana 2010, Filmski teden Evrope 2012 in 2013) in s tujimi partnerji (podprto s sredstvi MEDIA, InterReg, Erasmus+, Norveški mehanizem). V Sloveniji je sodeloval tudi z Uradom vlade za komuniciranje, Predstavništvom Evropske komisije, Informacijsko pisarno evropskega parlamenta, s Cankarjevim domom, Slovensko kinoteko, Kinodvorom, Kosovelovim domom Sežana, z Narodnim domom Maribor.

Več o Zavodu Vizo

Več o programu Mad About Film

Rok Govednik, univ.dipl.kult.