Politehnika Nova Gorica je postala soustanoviteljica Mednarodnega univerzitetnega inštituta za evropske študije

Datum objave: 27. 4. 2004
Zgodovina

Na povabilo Mednarodnega univerzitetnega inštituta za evropske študije je senat Politehnike Nova Gorica, dne 13. aprila 2004, sprejel odločitev, da Politehnika Nova Gorica zaprosi za soustanoviteljstvo Mednarodnega univerzitetnega inštituta za evropske študije (IUIES) s sedežem v Gorici, Italiji.

Mednarodni univerzitetni inštitut za evropske študije deluje v obliki mednarodnega univerzitetnega konzorcija, katerega soustanovitelji so; Univerza v Trstu, Univerza v Vidmu, Univerza v Klagenfurtu, Univerza Eötvös Lorand v Budimpešti, Univerza Babes-Bolyai v Cluj-Napoca, Univerza Comenius v Bratislavi, Univerza Jagiellonian v Krakówu, Univerza MGIMO v Moskvi, Inštitut za mednarodno sociologijo v Gorici.

Glavni cilji konzorcija so vzpodbujati mednarodno akademsko sodelovanje in oblikovati strokovnjake na področju evropskih ved. Konzorcij omogoča študij na treh podiplomskih programih (doktorski »Transborder Policies for the Daily Life« in dva magistrska programa »European Policy Making” ter “International Peace Operators«). Programi so zasnovani mednarodno in poleg rednega vključevanja predavateljev iz uglednih tujih univerz omogočajo tudi študijsko usposabljanje podiplomskih študentov v tujini. Področja študija zajemajo znanja pridobljena iz procesa evropske integracije, mednarodnih odnosov znotraj Evropske unije, razvoja regionalizma in čezmejnega sodelovanja. Na skupščini soustanoviteljev konzorcija IUIES so dne 27. aprila 2004 soglasno sprejeli sklep, da Politehnika Nova Gorica postane enakopravna soustanoviteljica Mednarodnega univerzitetnega inštituta za evropske študije.

Z vstopom Politehnike Nova Gorica v Mednarodni univerzitetni inštitut za evropske študije je tudi slovenskim študentom omogočen študij na omenjenih programih.