V SPOMIN - IN MEMORIAM -

Datum objave: 8. 5. 2018
Novice

MIKI MUSTER (22. 11. 1925 – 7. 5. 2018)

Foto: Miha Godec
Foto: Miha Godec

Včeraj je v 93. letu starosti umrl eden najboljših ustvarjalcev slikanic, stripov ter filmskih risank in častni doktor Univerze v Novi Gorici Miki Muster.

Miki Muster se je rodil 22. novembra 1925 v Murski Soboti. Zgodnje otroštvo je preživel v Krmelju. Osnovno šolo je dokončal v Ljubljani. Po končani gimnaziji se je vpisal na Likovno akademijo v Ljubljani, kjer je dokončal študij kiparstva. Med letoma 1973 in 1990 je uspešno ustvarjal v Nemčiji. Štejemo ga za začetnika slovenskega stripa in enega najuspešnejših ustvarjalcev na področju stripa in risanega filma v svetovnem merilu.

Prvi lik, ki ga je Miki Muster obudil v življenje, je bil Zvitorepec. Dogodivščine Zvitorepca je risal in pisal neprekinjeno polnih 25 let. Kasneje sta se temu junaku pridružila še Lakotnik in Trdonja. Ta nepozabna trojica je postala središče vsega dogajanja v Mustrovih zgodbah, ki jih je preko 40.

Raziskovanje in ustvarjanje pravega risanega filma ga je peljalo v tujino, kjer je leta 1973 kot svobodni umetnik začel delati v studiu pri Bavaria filmu v Münchnu. V Nemčiji je ostal do leta 1990. V tem času je ustvaril okoli 600 minut risanega filma. Kaj pomeni narediti deset ur risanega filma ali povprečno sedem sekund filma na dan? Za vsako sekundo je potrebnih 25 sličic. Večina med nami nima predstave, a vsa dosedanja produkcija risanega filma v Sloveniji še ni dosegla te številke. Deset ur je podatek, ki je izjemen v svetovnem merilu. To je minutaža, ki so jo dosegli le največji svetovni studii. In tudi tam bi težko našli avtorja, ki bi mu samemu uspelo kaj takega.

Eden najpomembnejših avtorjev animiranih filmov v Evropi in svetu je za svoje delo prejel manj nagrad, kot si jih je zaslužil. Leta 1978 je jugoslovansko združenje Klub devete umetnosti ustanovilo nagrado Andrija Maurović za dosežke na področju stripa in prvo, za življenjsko delo, podelilo Mikiju Mustru. Leta 2000 mu je Akademija Viktor podelila viktorja za življenjsko delo. Občina Ljubljana se mu je leta 2003 oddolžila s priznanjem mesta Ljubljane. Leta 2014 ga je predsednik republike Borut Pahor odlikoval s srebrnim redom za zasluge za vrhunsko pionirsko delo na področju slovenskega animiranega filma in stripa. Decembra 2014 mu je Združenje novinarjev in publicistov podelilo častno priznanje Boruta Meška za življenjski opus in likovno ustvarjanje na področju politične karikature. In končno je 7. februarja 2015 prejel najvišjo državno nagrado na področju umetnosti, Prešernovo nagrado za življenjsko delo.

Za umetniško ustvarjanje, s katerim je obogatil svetovno umetnost z izjemnimi dosežki je Miki Muster leta 2015 postal častni doktor Univerze v Novi Gorici.

Sodelavke in sodelavci Univerze v Novi Gorici družini izrekamo globoko sožalje.