Odprtje razstave »JAN PALACH 69«

Datum objave: 1. 3. 2019
Novice

Danes je v prostorih Univerze v Novi Gorici v dvorcu Lanthieri v Vipavi potekalo odprtje razstave »JAN PALACH 69«.

Odprtje razstave »JAN PALACH 69«

S to razstavo se spominjamo 60. obletnice, ko se je 16. januarja 1969 na praškem Venčeslavovem trgu zažgal dvajsetletni študent Jan Palach. Želel je spodbuditi svoje sodržavljane, da bi se uprli začenjajoči se “normalizaciji” (zgodovinsko obdobje na Češkoslovaškem – od okupacije s strani vojsk Varšavskega pakta leta 1968 do Žametne revolucije leta 1989). Čeprav mu političnega razvoja na Češkoslovaškem ni uspelo obrniti, se je vtisnil globoko v spomin družbe. Že od njegove smrti se ga spominjamo predvsem kot simbola – bakle, žrtve ali narodnega junaka. Namen te razstave je ponuditi drugačen pogled in približati življenje in dejanje Jana Palacha v zgodovinskem kontekstu s pomočjo arhivskih dokumentov, fotografij, filmskih posnetkov in predmetov (vključno z zadnjimi dopisi Jana Palacha). Razstava si prizadeva uvrstiti njegovo zgodbo v kontekst praške pomladi in začenjajoče se “normalizacije”, približuje Palachovo življenje in idejno zaledje, iz katerega je izhajal, predstavlja načrtovanje in samo izvedbo njegovega dejanja, kakor tudi odziv, ki ga je v družbi sprožil. Pozornost je bila posvečena tudi Ryszardu Siwcu, Janu Zajícu in Evženu Plocku.

Razstavo so odprli rektor Univerze v Novi Gorici prof. dr. Danilo Zavrtanik, župan Občine Vipava Goran Kodelja in veleposlanica Češke republike v Sloveniji Nje. eksc. Věra Zemanová, vsebinsko pa je razstavo predstavila predsednica Češko-slovenko društva Alena Šamonilová.

Avtorji razstave so Petr Blažek, Patrik Eichler in Jakub Jareš, oganizatorja izvirne razstave na Češkem sta Filozofska fakulteta Karlove Univerze in Narodni Muzej, v Sloveniji pa Češko-slovensko društvo in Zavod »Zimske urice.

Ogled razstave na dvajsetih panojih je mogoč do 22. marca (od ponedeljka do petka med 9.00 in 17.00 uro) v preddverju dvorca Lanthieri.

Andreja Leban, Stiki z javnostmi