Evropsko tekmovanje v znanju vinogradništva in vinarstva

Datum objave: 18. 4. 2007
Novice

Med 9. in 13. aprilom 2007 je v Španji (Jumilla, Murcia) potekalo drugo evropsko tekmovanje v znanju vinogradništva in vinarstva za študente v starosti med 17 in 25 let. (SECOND EUROPEA WINE CHAMPIONSHIP), ki se ga je zelo uspešno udeležila tudi Visoka šola za vinogradništvo in vinarstvo Univerze v Novi Gorici.

Pobudnik tekmovanja, ki bo po novem potekalo vsako leto (lani v Avstriji, naslednje leto na Portugalskem) je EUROPEA - association of European Agricultural Colleges and training institutes. Visoko šolo za vinogradništvo in vinarstvo Univerze v Novi Gorici sta zastopala Nika Gregorič, študentka drugega letnika in Borut Trbižan, študent prvega letnika ter njuna mentorica Melita Sternad Lemut. Na tekmovanju so se odlično izkazali, saj so domov prinesli kar dve srebrni plaketi. Dosegli so drugo mesto v kategoriji »najboljši evropski team« ter drugo mesto v razvrstitvi za posebno nagrado Španije – »Special Award Spain« za poznavanje španske enografije.

Tekmovanje je potekalo v angleškem jeziku. Tekmovalo se je teoretično in praktično na štirih strokovnih področjih (v osmih sklopih) ter še za posebno nagrado »Španija«.

Tekmovalni sklopi:

  • Wine making (vinarstvo)
  • Grape growing (vinogradništvo)
  • Laboratory (analize vina)
  • Wine tasting (degustacija)
  • Special Award Spain

Poleg skupine iz Univerze v Novi Gorici se je na tekmovanje prijavilo še dvajset skupin (2 študenta + mentor) iz Avstrije, Nemčije, Švice, Francije, Italije, Madžarske, Portugalske, Španije, Belgije, Estonije.

Dosežen uspeh je zelo pomemben za Visoko šolo za vinogradništvo in vinarstvo, ki v okviru Univerze v Novi Gorici deluje šele drugo leto. Dokazali smo namreč, da znanje ki ga ponujamo, sodi v sam evropski vrh in je več kot primerljivo z mnogimi priznanimi tradicionalnimi šolami po Evropi.

Kontakt

Andreja Leban
Stiki z javnostmi
T: 05 3315 397
E: andreja.leban@ung.si