Podeljena najvišja državna priznanja s področja znanstveno-raziskovalne in razvojne dejavnosti

Datum objave: 23. 11. 2015
Novice

V petek, 20. novembra 2015, so v Avditoriju Portorož slavnostno podelili Zoisove nagrade in priznanja, priznanje Ambasador znanosti in Puhovo priznanje.

Med prejemniki Zoisovega priznanja sta tudi sodelavki Univerze v Novi Gorici prof. dr. Katja Mihurko Poniž za znanstveno monografijo Zapisano z njenim peresom: prelomi zgodnjih slovenskih književnic s paradigmo nacionalne literature in prof. dr. Andreja Gomboc za pomembne dosežke pri proučevanju izbruhov sevanja gama.

Poleg omenjenih priznanj je bila podeljena še Zoisova nagrada za življenjsko delo akad. prof. dr. Petru Fajfarju, priznanje Ambasador znanosti Republike Slovenije prof. dr. Matiju Strliču, tri Zoisove nagrade za vrhunske dosežke prof. dr. Mitjanu Kalinu, prof. dr. Tomažu Pisanskemu in prof. dr. Borutu Štruklju, tri Zoisova priznanja za pomembne dosežke na področju znanstvenoraziskovalne in razvojne dejavnosti doc. dr. Alenki Mertelj, doc. dr. Darji Lisjak, prof. dr. Jani Roškar in prof. dr. Kristini Gruden ter Puhovo priznanje za izume, razvojne dosežke in uporabo znanstvenih izsledkov Ines Bantan, Heleni Razpotnik, Silvu Drnovšku in Danjeli Kuščer Hrovatin.

Iskrene čestitke!

Izr. prof. dr. Katja Mihurko Poniž je zaposlena na Raziskovalnem centru za humanistiko Univerze v Novi Gorici. Njena znanstvena monografija Zapisano z njenim peresom obravnava zgodnje slovenske pesnice, pisateljice in dramatičarke: Josipino Turnograjsko, Luizo Pesjak, Pavlino Pajk, Marico Nadlišek Bartol, Zofko Kveder, Ljudmilo Poljanec, Vido Jeraj in nekatere druge. Pri tem se ozira po sočasni slovenski literaturi avtorjev in evropski literarni ustvarjalnosti, še posebno po besedilih pisateljic, ter slovenske ustvarjalke vključuje v mrežo evropske (ženske) književne tradicije. Dr. Mihurko Poniž zanimajo transkulturne in transnacionalne povezave in stičišča. Prelome s paradigmo nacionalne literature so izpeljale predvsem tiste slovenske ustvarjalke, ki so sledile lastni poetiki, četudi so jo sodobniki zavračali. Avtorica je v monografiji dokazala, da so obravnavane književnice obogatile slovensko književnost s samozavestnim, vztrajnim in pogumnim dodajanjem novih tem, likov, pripovednih postopkov in slogovnih posebnosti. S tem so utrle pot svojim literarnim naslednicam in pokazale, da ima slovenska moderna doba tudi drugi spol. Znanstvena monografija dr. Katje Mihurko Poniž prinaša svežino v raziskovanje slovenske literarne zgodovine, njeno delo pa vabi k nadaljnjim raziskavam.

Dr. Andreja Gomboc je redna profesorica za astronomijo na Univerzi v Novi Gorici, njeno raziskovalno delo pa je bilo do nedavnega vpeto na Univerzo v Ljubljani. Glavno področje njenih raziskav so izbruhi sevanja gama, ki so v svetu ena najaktualnejših tem sodobne astrofizike. Dr. Gomboc je soustanoviteljica mednarodne skupine za proučevanje izbruhov sevanja gama, ki uporablja tri največje robotske teleskope na svetu. Na njen predlog so na teleskop Liverpool namestili poseben polarimeter in tako uvedli novo metodo meritve polarizacije optičnih zasijev izbruhov sevanja gama v samo nekaj minutah po detekciji izbruha s satelitom. Trenutno je to edina raziskovalna skupina na svetu, ki je tehnično sposobna opravljati take meritve, kar kaže na izvirnost in edinstvenost teh raziskav. S svojim delom in utemeljitvijo meritev, ki se pred tem niso izvajale, je dr. Andreja Gomboc ključno prispevala k razumevanju teh izjemno silovitih pojavov v vesolju. Njena znanstvena dela so objavljena tudi v najprestižnejših revijah, kot sta Science in Nature.

Posnetek prireditve: https://4d.rtvslo.si/arhiv/proslave-in-slavnostne-seje/174372560

Andreja Leban, Stiki z javnostmi

Prof. dr. Katja Mihurko Poniž, prejemnica Zoisovega priznanja. Foto: MIZŠ
Prof. dr. Andreja Gomboc, prejemnica Zoisovega priznanja. Foto: MIZŠ
Letošnji nagrajenci. Foto: MIZŠ