Profesor Univerze v Novi Gorici prejemnik Zoisovega priznanja

Datum objave: 24. 11. 2017
Novice

V četrtek, 23. novembra 2017, so v dvorani Grand hotela Union v Ljubljani slovesno podelili Zoisovo nagrado, Zoisova priznanja ter Puhova priznanja.

Profesor Univerze v Novi Gorici prejemnik Zoisovega priznanja

Zoisovo priznanje za pomembne znanstvene dosežke na področju jedrske magnetne resonance materialov je prejel prof. dr. Gregor Mali, višji znanstveni sodelavec na Kemijskem inštitutu v Ljubljani in izredni profesor za področje fizike na Univerzi v Novi Gorici.

Poleg omenjenega priznanja je bila podeljena še Zoisova nagrada za življenjsko delo prof. dr. Slobodanu Žumru, tri Zoisove nagrade za vrhunske dosežke prof. dr. Rajku Bratožu, prof. dr. Janezu Plavcu in prof. dr. Zdravku Kravanji ter pet Zoisovih priznanj za pomembne dosežke na področju znanstvenoraziskovalne in razvojne dejavnosti izr. prof. dr. Martinu Milaniču, doc. dr. Antonu Kokalju, prof. dr. Egonu Pelikanu in prof. dr. Ines Mandić-Mulec. Puhovo priznanje so letos prejeli izr. prof. dr. Roman Trobec, dr. Viktor Avbelj, dr. Matjaž Depolli, dr. Aleksandra Rashkovska Koceva, Tomaž Krištofelc, tehnik, Klemen Bregar, univ. dipl. inž., dr. Gregor Kosec, izr. prof., dr. Uroš Stanič, dr. Ivan Tomašič, Boštjan Barbiš, univ. dipl. inž. in Marino Marinko Samardžija, dipl. inž. za pomembne dosežke na področju medicinske opreme, dr. Pavle Boškoski, dr. Bojan Musizza, dr. Andrej Debenjak, Damjan Demšar, Jernej Tomažin, Janez Urh, Miha Kržišnik in Marjan Kavčič za adaptivni sistem za upravljanje kakovosti puhal in zagotavljanje sledljivosti proizvodnje ter dr. Bruno Dujič za razvoj križno lepljene rebraste lesene plošče.

Dr. Gregor Mali je višji znanstveni sodelavec na Kemijskem inštitutu v Ljubljani in izredni profesor za področje fizike na Univerzi v Novi Gorici. Ukvarja se z razvojem in uporabo metod jedrske magnetne resonance za študij materialov za shranjevanje energije ter ločevanje in shranjevanje plinov. V slovenski prostor je prvi vpeljal visoko ločljivo jedrsko magnetno resonanco v trdnem, ki omogoča vpogled v zgradbo materialov in procese v njih na atomski ravni. Vpeljevati je začel tudi računske metode, s katerimi je mogoče napovedati parametre, merljive z magnetno resonanco. Računske metode skupaj z magnetno resonanco povezuje v tako imenovano NMR-kristalografijo, to je nov celostni način določanja zgradbe materialov. Še posebej odmevno je njegovo delo na področju analize heterogenih in neurejenih poroznih sistemov, ki je pritegnilo zanimanje za sodelovanje številnih uglednih raziskovalnih skupin iz tujine, na primer skupine iz Leuvna v Belgiji, Versaillesa v Franciji in Cambridgea v Veliki Britaniji.

Iskrene čestitke!

Posnetek prireditve: https://4d.rtvslo.si/arhiv/podelitve-nagrad/174504412

Andreja Leban, Stiki z javnostmi