Magistrantka Akademije umetnosti na prestižnem festivalu v Cannesu

Datum objave: 21. 5. 2019
Novice

Urška Djukić, magistrantka Akademije umetnosti Univerze v Novi Gorici, je letos sodelovala na prestižnem festivalu v Cannesu.

Urška Djukić predstavlja svoj projekt filmski industriji na Festival de Cannes. Foto: Arhiv Urške Djukić
Urška Djukić predstavlja svoj projekt filmski industriji na Festival de Cannes. Foto: Arhiv Urške Djukić

Na odprtju programa »Cannes Directors’ Fortnight 2019« se je slovenska avtorica in režiserka predstavila s kratkim igranim filmom The Right One, pri katerem sta sodelovala tudi igralka Doroteja Nadrah in direktor fotografije Lev Predan Kowarski.

“Film The Right One govori o srečanju konzervativnega z liberalnim. Klasična balkanska mama, ki ve kaj je dobro za druge, spozna sinovo novo izbranko, a ta ne dosega njenih meril. S so-režiserjem sva film zasnovala v enem kadru, kader sekvenci dolgi 14 minut, kjer se vse skupaj zgodi. To je bila precej tvegana odločitev, saj je to pomenilo, da sva morala ritem in tempo filma koncipirati že vnaprej. Zato je bilo veliko več dela v predpripravah, da smo zelo natančno določili mizansceno, akcije in dialoge. Vsa čarovnija se je morala zgoditi v enem samem kadru dolgem 14 minut. Igralci in ekipa, vse je moralo biti popolno in hkrati se je morala v kadru zgoditi potrebna atmosfera. Vse to nam je v dvaindvajsetih ponovitvah uspelo samo enkrat. Naš trud je bil poplačan in takrat sem bila res zelo vesela. Tudi koncept celotnega projekta »The Factory« je predstavljal velik izziv, saj je 10 režiserjev snemalo svojih 5 filmov v tandemu. Delo s so-režiserjem je bila precej razburljiva izkušnja. V tem procesu so-ustvarjanja sem se naučila ogromno o mehanizmih, s katerimi ustvarjamo avtorji, o nadzoru in o zaupanju. Premiera filma v Cannesu pa je bila vrhunec vsega tega! Gledalci so zadovoljni, in to je res super občutek. Hkrati pa so nam ustvarjalci »The Factory« omogočili, da imamo v Cannesu na marketu tudi »pitching« za svoj prvi celovečerni film, kar je nora popotnica za moj prvenec,” je po premieri povedala Djukićeva.

Naši magistrantki Urški Djukić iskreno čestitamo!

Andreja Leban, Stiki z javnostmi

Vir: Slovenski filmski center