7. državno tekmovanje v znanju astronomije

Datum objave: 12. 1. 2016
Fakulteta za naravoslovje

V soboto, 9. januarja 2016 je na Srednji šoli Veno Pilon Ajdovščina, Gimnaziji Šentvid Ljubljana in Gimnaziji Murska Sobota potekalo 7. državno tekmovanje v znanju astronomije za Dominkova priznanja, ki ga organizira Društvo matematikov, fizikov in astronomov Slovenije, pri strokovnih pripravah pa sodelujejo tudi astrofiziki z Univerze v Novi Gorici.

Na letošnje državno tekmovanje se je uvrstilo 368 osnovnošolcev in srednješolcev, ki so se najbolje odrezali med skoraj pet tisoč tekmovalci na šolskem tekmovanju decembra lani.
Ko so tekmovalci v soboto opoldne končali s tekmovanjem, se je pričelo delo za strokovno komisijo, ki se je zbrala na Fakulteti za naravoslovje UNG v Ajdovščini in pod vodstvom tajnika tekmovanja Andreja Guština in predsednice nacionalne tekmovalne komisije prof. dr. Andreje Gomboc z UNG pregledala njihove izdelke. Neuradne rezultate so objavili v soboto zvečer, uradni pa bodo znani konec tedna.
Najboljši tekmovalci na državnem tekmovanju bodo dobili zlata Dominkova priznanja in možnost sodelovanja na Sankpeterburški astronomski olimpijadi. Najboljši srednješolci se bodo potegovali še za uvrstitev v ekipo, ki bo konec leta v Indiji zastopala Slovenijo na 10. mednarodni olimpijadi iz astronomije in strofizike .

Tekmovanje na Gimnaziji Murska Sobota

Komisija med popravljanjem na Fakultetai za naravoslovje UNG.