Predavanje v okviru Znanstvenega večera

Datum objave: 21. 3. 2019
Dogodki

Univerza v Novi Gorici vabi na predavanje, ki ga bo imel Leon Kralj (direktor podjetja Goap, d. o. o., Nova Gorica), z naslovom "Domovi prihodnosti".

Predavanje v okviru cikla »Znanstveni večeri« bo potekalo v četrtek, 28. marca 2019, ob 19. uri v dvorcu Lanthieri v Vipavi.

Sledil bo razgovor s predavateljem, ki ga bo moderiral pridr. prof. dr. Henrik Gjerkeš.

Glavni dejavniki razvoja stanovanjskih objektov so udobje bivanja, varnost, energetska učinkovitost in oblikovanje.
Stanovanjski objekti se, tako kot vse v svetu, približujejo digitalizaciji. Objekte sestavlja stotine različnih umetnih in naravnih materialov oziroma produktov, ki med seboj še vedno »komunicirajo« samo na fizični ali mehanski ravni. Tako so na teh ravneh med seboj zliti, spojeni, združeni ipd., njihova zmožnost komuniciranja na drugih ravneh pa je še vedno relativno slaba, pomanjkljiva in predvsem parcialna. Zagotavljanje udobnosti bivanja, varnosti in energetske učinkovitosti je neobhodno pogojeno s sposobnostjo samostojne in medsebojne digitalne komunikacije teh materialov in predvsem produktov. Proizvajalci materialov in produktov so se tega začeli zavedati že pred časom, živahno svetovno dogajanje na tem področju pa nakazuje, da že v naslednjih desetih letih praktično ne bo več produktov in materialov za gradnjo in opremljanje (zidaki, okna, vrata, pipe, števci, razsvetljava, pohištvo …), ki ne bi bili zmožni digitalne komunikacije. Opazimo lahko, da na tem področju zelo pospešeno delajo predvsem manjša podjetja, medtem ko klasični proizvajalci »mehanskih» produktov temu tempu ne morejo slediti. Kot primer je vsekakor vredno izpostaviti podjetje Tesla, ki je bilo primarno podjetje na področju digitalizacije, danes pa kot proizvajalec avtomobilov povzroča skrbi klasičnim avtomobilskim proizvajalcem z dolgoletno tradicijo.

Priponke

Kontakt

Andreja Leban
Stiki z javnostmi
T: 05 620 58 27
E: andreja.leban@ung.si