Evropska noč raziskovalcev 2020 na Univerzi v Novi Gorici

Datum objave: 27. 11. 2020
Dogodki

Evropska noč raziskovalcev na Univerzi v Novi Gorici – prvič v spletni obliki

Evropska noč raziskovalcev 2020 na Univerzi v Novi Gorici

Kaj je Evropska noč raziskovalcev?

Evropska noč raziskovalcev je vseevropska akcija v okviru programa za raziskovanje in tehnološki razvoj – Obzorje 2020 (Horizon 2020). Na pobudo Evropske komisije se širom Evrope za en dan v letu široko odprejo vrata organizacij, ki se ukvarjajo z znanostjo in raziskovanjem, da bi predstavile poklic in življenje znanstvenika širši javnosti. Letos se je Univerza v Novi Gorici kot tretji partner pridružila projektu Evropske noči raziskovalcev Noč ima svojo moč. Projekt bo združil več kot 30 kulturnih, znanstvenih in izobraževalnih ustanov po vsej Sloveniji, v dogodkih in dejavnostih pa bo sodelovalo več deset tisoč obiskovalcev iz različnih ciljnih skupin.

Evropska noč raziskovalcev na Univerzi v Novi Gorici – prvič v spletni obliki

Poslanstvo Univerze v Novi Gorici kot izobraževalne in znanstvenoraziskovalno usmerjene ustanove je tudi osveščanje širše javnosti o pomembnosti raziskovanja in inovacij, njunih vplivov na družbo in gospodarstvo ter na karierne možnosti mladih. Letos se bo univerza še posebej posvetila prav mladim in jih s pomočjo različnih vsebin z naravoslovnih, družboslovnih in umetniških področij skušala navdušiti za različne poklice, povezane z znanostjo in raziskovanjem.

Letos bomo zaradi specifičnih okoliščin in omejitev v zvezi z epidemijo Covid-19 izvedbo dejavnosti prilagodili in slednje prvič ponudili v spletni obliki. Spletni dogodki se bodo izvajali tako v živo kot v obliki vnaprej posnetih vsebin. Veseli nas, da se je na naše vabilo odzvalo kar nekaj šol iz domače regije, pa tudi slovenske šole iz Gorice. Naši spletni webinarji v živo bodo popestrili marsikatero učno uro na daljavo, dijaki in dijakinje pa se bodo seznanili z zanimivimi temami in najnovejšimi odkritji in v živo poklepetali z našimi raziskovah. Med virtualno znanstveno kavarno na osrednjem portalu projekta Noč ima svojo moč bosta mlada raziskovalca z Univerze v Novi Gorici z mladimi delila svoji zgodbi, s katerima bosta za raziskovalne poklice morda navdušila še druge mlade.

Za vse ostale, ki dogodkom ne bodo mogli slediti v živo, smo pripravili tudi nekaj vnaprej posnetih predavanj in spletno zbirko filmov na temo povezovanja umetnosti z znanostjo in tehnologijo. Osrednje predavanje Črne luknje smo pripravili v sodelovanju z “Lavričevo knjižnico Ajdovščina” – o raziskovanju črnih lukenj nam bo predavala raziskovalka in profesorica astrofizike na naši univerzi, prof. dr. Andreja Gomboc.

Program dogajanja

Spletni webinarji za šole

Spletne webinarje, ki pokrivajo različne naravoslovne in humanistične teme, bomo v obliki gostovanj pri pouku na daljavo izvedli na različnih srednjih šolah.

Sodelujoče šole:

Posnetki predavanj

Osrednje predavanje: Črne luknje, predava prof. dr. Andreja Gomboc. Predavanje je nastalo v sodelovanju z Lavričevo knjižnico Ajdovščina.

Znanstvena kavarna

Udeležite se virtualne znanstvene kavarne O črnih luknjah, plimskih raztrganjih zvezd in ostalih astronomskih zanimivostih z mladima raziskovalcema Univerze v Novi Gorici Katjo Bricman in Tajen Jankovičem.
Odvijala se bo na platformi Zoom Noč ima svojo moč, prijavite pa se na osrednjem portalu projekta Noč ima svojo moč.

Spletna zbirka filmov Akademije umetnosti Univerze v Novi Gorici

Oglejte si Izbor filmov študentov in sodelavcev univerze na temo povezovanja umetnosti z znanostjo in tehnologijo.

Vabilo šolam k sodelovanju

Vse srednje in osnovne šole vabimo, da se Evropski noči raziskovalcev 2020 pridružijo v obliki gostovanja naših spletnih spredavanj, predstavitev, okroglih miz in delavnic izobraževalnih obiskov. Izbor tem in terminov lahko prilagodimo željam posamezne šole.
Kontakt: veronika.piccinini@ung.si

Vabilo širši javnosti

Če vas zanima, “kako deluje znanost” in kako vpliva na naša življenja, se nam 27. novembra 2020 pridružite na spletnih dogodkih, ki jih za vas pripravljamo partnerji projekta Noč ima svojo moč.

Celoten program spletnih dogodkov

Lepo vabljeni!