Predavanje v okviru Znanstvenega večera

Datum objave: 13. 3. 2018
Dogodki

Univerza v Novi Gorici vabi na predavanje, ki ga bo imel prof. dr. Janez Plavec, z naslovom "Čarobnost DNK, molekule življenja in njenih struktur".

Predavanje v okviru cikla »Znanstveni večeri« bo potekalo v četrtek, 22. marca 2018, ob 19. uri v dvorcu Lanthieri v Vipavi.

Sledil bo razgovor s predavateljem, ki ga bo moderiral prof. dr. Matjaž Valant, dekan Fakultete za znanosti o okolju in vodja Laboratorija za raziskave materialov na Univerzi v Novi Gorici.

Predavanje bo potekalo v angleškem jeziku.

Deoksiribonukleinsko kislino, DNK, poznamo po nizu nukleotidov, ki nosi genetska navodila, uporabljena pri rasti, razvoju, delovanju in razmnoževanju vseh znanih živih organizmov in veliko virusov. Najbolj znana struktura molekule DNK je sestavljena iz dveh pramenov, ki se medsebojno prepletata in tako tvorita dvojno vijačnico. V telomernih zaporedjih in v promotorskih regijah se pojavljajo z gvanini bogata območja, ki so pomebna v procesih staranja in regulacije izražanja. Te lastnosti zaporedij in njihove funkcije so povezane s strukturami sestavljenimi iz štirih pramenov, ki jih imenujemo G-kvadrupleksi. Jedrska magnetna resonanca, NMR, omogoča študije povezav med molekularno strukturo DNK in njenimi biološkimi aktivnostmi ali načinom delovanja. Sodelavci NMR centra na KI smo določili in v mednarodni periodiki predstavili nove kvadrupleksne strukture z gvanini bogatih fragmentov DNK in s tem prispevali k razumevanju njihove vloge pri razvoju živčnega sistema in nevroloških motenj, abnormalno rastjo kosti in hrustanca, razvojem raka in regulacijo osnovnih celičnih procesov.

Priponke

Kontakt

Andreja Leban
Stiki z javnostmi
T: 05 620 58 27
E: andreja.leban@ung.si