V izboru Odlični v znanosti tudi prispevek sodelavcev Univerze v Novi Gorici

Datum objave: 20. 9. 2017
Novice

Znanstvenoraziskovalni svet za medicino Javne agencije za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije (ARRS) je dosežek “Bilirubin je endogeni antioksidant v endoteliju žilne stene” uvrstil v izbor Odlični v znanosti 2017.

Pri dosežku je sodelovala skupina za lasersko spektroskopijo Laboratorija za vede o okolju in življenju (LELS) Univerze v Novi Gorici, ki jo vodi prof. dr. Mladen Franko.

Avtorji dosežka (L. Žiberna, M. Martelanc, M. Franko in S. Passamonti) so odkrili, da je bilirubin endogeno prisoten v endoteliju žilne stene in da lahko povečamo njegovo vsebnost. Ker je bilirubin močan endogeni antioksidant in deluje protivnetno, to odkritje odpira nove potencialne farmakološke pristope za zdravljenje žilnih bolezni. Za samo odkritje je bil ključnega pomena predhodni razvoj visoko občutljivih laserskih analiznih metod, ki so ga prispevali sodelavci LELS in so omogočile meritve bilirubina v tako nizkih koncentracijah. (Scientific Reports. 2016;6:29240, "https://www.nature.com/articles/srep29240")

Javna predstavitev dosežka bo potekala v ponedeljek, 2. oktobra 2017, ob 19. uri v Kavarni Union v Ljubljani v okviru predavanj Znanost na cesti. Dosežek bo predstavil prof. dr. Mladen Franko.

Kontakt

Andreja Leban
Stiki z javnostmi
T: 05 3315 397
E: andreja.leban@ung.si

Grafična predstavitev