Predavanje v okviru Znanstvenega večera

Datum objave: 9. 11. 2017
Dogodki

Univerza v Novi Gorici vabi na predavanje, ki ga bo imel izr. prof. dr. Igor Sapač (Univerza v Mariboru), z naslovom "Dvorec Lanthieri v Vipavi in njegova arhitekturna zgodovina".

Predavanje v okviru cikla »Znanstveni večeri« bo potekalo v sredo, 22. novembra 2017, ob 19. uri v dvorcu Lanthieri v Vipavi.

Sledil bo razgovor s predavateljem, ki ga bo moderirala prof. dr. Saša Dobričič, direktorica podiplomskega študijskega programa Ekonomika in tehnike konservatorstva arhitekturne in krajinske dedišcine Univerze v Novi Gorici.

Dvorec Lanthieri spada med kulturnozgodovinsko najuglednejše grajske stavbe v Sloveniji. Pomemben je zlasti zaradi baročne arhitekturne zasnove in kot ena glavnih historičnih rezidenc plemiške družine Lanthieri. Njegovo monumentalno baročno pročelje skriva pestro arhitekturno zgodovino, ki se je začela v poznem srednjem veku in je tesno povezana z naselbinskim razvojem Vipave. V nekdanji trški naselbini Vipava je med 12. in 18. stoletjem nastala cela vrsta utrjenih in neutrjenih grajskih stavb. Prvi zametek sedanjega Lanthierijevega dvorca je nastal v povezavi s srednjeveškim spodnjim vipavskim gradom, ki je skupaj z zgornjim gradom leta 1528 prešel v posest družine Lanthieri. Ko so bili Lanthieriji leta 1642 povišani v stan državnih grofov, so na skromni srednjeveški osnovi začeli graditi razsežen dvorec, ki je bil najverjetneje dokončan leta 1669 in ki je postal novo središče Lanthierijevega vipavskega zemljiškega gospostva. V 18. stoletju so dvorec še dvakrat prezidali in takrat je v glavnem dobil sedanjo zasnovo, ki je poznejši gradbeni posegi niso bistveno spremenili. Po zadnji prenovi je dvorec znova v ponos svojemu kraju in vsej Sloveniji in je zgleden primer revitalizacije grajske kulturne dediščine.

Priponke

Kontakt

Andreja Leban
Stiki z javnostmi
T: 05 3315 397
E: andreja.leban@ung.si