Rektorska konferenca RS za dvig plačila raziskovalnega dela

Datum objave: 26. 4. 2019
Novice

Na današnji seji Rektorski konferenci Republike Slovenije (RK RS), ki je potekala na Univerzi v Novi Gorici v dvorcu Lanthieri so rektorji novogoriške, mariborske, ljubljanske in primorske univerze med drugim obravnavali zahtevo za dvig plačila raziskovalnega dela glede na spremembe plačne zakonodaje, nadaljnje financiranje kariernih centrov, problem 15 % sofinanciranja evropskih projektov in objavljanje v odprtih / odprtodostopnih znanstvenih revijah (open access journals).

Od leve proti desni:  prof. dr. Dragan Marušič (Univerza na Primorskem), prof. dr. Zdravko Kačič (Univerza v Mariboru), prof. dr. Danilo Zavrtanik (Univerza v Novi Gorici) in prof. dr. Igor Papič (Univerza v Ljubljani).
Od leve proti desni: prof. dr. Dragan Marušič (Univerza na Primorskem), prof. dr. Zdravko Kačič (Univerza v Mariboru), prof. dr. Danilo Zavrtanik (Univerza v Novi Gorici) in prof. dr. Igor Papič (Univerza v Ljubljani).

Prof. dr. Danilo Zavrtanik, ki predseduje rektorski konferenci, je izpostavil zahtevo za dvig plačila raziskovalnega dela glede na spremembe plačne zakonodaje. Rektorji so Vlado RS in Javno Agencijo za raziskovalno dejavnost RS pozvali, da se začnejo čimprej ukvarjati s to problematiko.

RK RS je opozorila tudi na pomembnost kariernih centrov tako za univerze kot tudi za študente. Karierne centre delno financira Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada ter Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport. “Ker se finaciranje za obdobje 2015-2020 končuje, smo pozvali vlado, da bi se projekt kariernih centrov financiral še za eno obdobje. V tem času pa bi poiskali rešitev za sistemsko financiranje,” je pojasnil prof. dr. Zavrtanik.

Rektorji so obravnavali tudi problem 15 % državnega sofinanciranja evropskih projektov. Ker se je država odločila, da tega ne bo več sofinancirala, to breme sedaj pade na raziskovalne institucije. Kot je povedal predsednik RK RS prof. dr. Zavrtanik rektorji predlagajo, da teh 15 % znova sofinancira država, ker nas to postavlja v neenakopraven položaj z našimi partnerji v Italiji, Avstriji, na Madžarskem in na Hrvaškem, kjer ta delež sofinancirajo. “Delamo na istih projektih, oni so plačani več kot smo mi. To se nam ne zdi primerno, tudi iz tega razloga, ker je število projektov upadlo, saj zmanjkuje denarja za sofinanciranje in se na projekte ne prijavljamo več. To pa je velika škoda za državo, ker ta denar ne bo počrpan oziroma bo šel za neke druge namene,” je opozoril Zavrtanik.

“Dotaknili smo se tudi problema objavljanja v odprtih / odprtodostopnih znanstvenih revijah (open access journals). Ta projekt je sprejet, Slovenija bo v to smer šla, ampak to potem povzroči problem evalvacije posameznih raziskovalcev in pa tudi projektov. Na eni strani, če bodo raziskovalci želeli dobiti projekt se bodo morali obvezati, da bodo objavljavljali v odprtih znanstvenih revijah, vendar jim to ne bo štelo v vrednotenje njega samega oziroma njegovega dela. Zaradi tega bo postal vedno slabši raziskovalec, “ je pojasni rektor Univerze v Novi Gorici. Zato so Vlado RS in Javno agencijo za raziskovalno dejavnost RS pozvali, da nemudamo pričnemo s postavljanjem novega sistema evalvacije posameznikov in skupin. “Ta dva sistema moramo spreminjati istočasno, proces mora teči zelo sinhrono na obeh straneh. Tega se je potrebno lotiti takoj, da ne bomo prepozni in delali mladim znanstvenikom škodo,” je zaključil prof. dr. Zavrtanik.

Andreja Leban, Stiki z javnostmi

Zasedanje 7. redne seje Rektorske konference RS pod predsedovanjem Univerze v Novi Gorici v mandatnem obdobju 2018-2019.
Zasedanje 7. redne seje Rektorske konference RS pod predsedovanjem Univerze v Novi Gorici v mandatnem obdobju 2018-2019.