Evropska vesoljska agencija izbrala predloge novih vesoljskih misij - med njimi je misija Theseus, pri kateri sodeluje tudi Univerza v Novi Gorici

Datum objave: 15. 5. 2018
Novice

Evropska vesoljska agencija (ESA) je izbrala tri predloge novih srednje velikih vesoljskih misij, med katerimi je tudi misija Theseus, v kateri sodelujejo slovenski raziskovalci Centra za astrofiziko in kozmologijo Univerze v Novi Gorici in Centra odličnosti Vesolje-Si.

Evropska vesoljska agencija izbrala predloge novih vesoljskih misij - med njimi je misija Theseus, pri kateri sodeluje tudi Univerza v Novi Gorici

Znanstvena skupnost je na razpis poslala 25 predlogov, med katerimi so Esini strokovnjaki zibrali tri predloge, ki gredo v naslednjo fazo. Poleg misije Theseus, ki je namenjen proučevanju t.i. tranzientov in zgodnjega vesolja, sta bili izbrani še misija Spica, ki je namenjena proučevanju nastanka in razvoja galaksij, zvezd, planetov in življenja v vesolju, ter misija EnVision, ki je namenjena proučevanju geološke aktivnosti Venere, da bi bolje razumeti njeno razvojno pot, in zakaj je le-ta bila tako zelo drugačna od Zemljine.

Theseusov namen je proučevati začetke vesolja in njegovo sestavo. To bo počel s pomočjo visoko-energijskih tranzientnih dogodkov, kot so izbruhi sevanja gama, ki jih bo detektiral po celotnem nebu in do velikih oddaljenosti, torej vse do razdalj na katerih vidimo vesolje tako, kot je bilo kmalu po svojem nastanku. Izbruhi sevanja gama nastanejo ob eksploziji masivnih zvezd ali ob zlitju dveh nevtronskih zvezd ali nevtronske zvezde in črne luknje. Z njihovim proučevanjem na velikih oddaljenostih, v zgodnjem vesolju, lahko izvemo več o življenju in smrti prvih zvezd v vesolju. Poleg tega bo Theseus lahko izvajal sledilna opazovanja dogodkov gravitacijskih valov (ki jih zaznajo detektorji gravitacijskih valov na Zemlji) in natančno določil njihov položaj na nebu oz. galaksijo, v kateri so se zgodili.

Končna odločitev o izboru nove misije, ki temelji večinoma na stroških (stroški za Eso ne smejo presegati 550 milijonov evrov), tehnološki pripravljenosti in podpori nacionalnih vesoljskih bo previdoma sprejeta leta 2021. Če bo šlo vse po načrtih in bo Theseus izbran, bo leta 2032 iztreljen v nizko orbito okoli Zemlje, približno 600 km nad njenim površjem, in pričel z zbiranjem podatkov.

V konzorciju Theseus sodeluje okoli 200 znanstvenikov iz Evrope, ZDA, Japonske, Kitajske, Tajvana in Južne Afrike. Slovenski raziskovalci so vključeni preko dveh institucij in sicer Centra za astrofiziko in kozmologijo Univerze v Novi Gorici in Centra odličnosti in Vesolje-Si. Astrofiziki v Centru za astrofiziko in kozmologijo na Univerzi v Novi Gorici prispevajo k znanstveni definiciji misije s svojo dolgoletno ekspertizo na področju izbruhov sevanja gama, Center odličnosti Vesolje-Si pa sodeluje pri razvoju tehnologije za satelitsko komunikacijo in s podporo z zemeljsko komunikacijsko postajo.

Kontakt

Andreja Leban
Stiki z javnostmi
T: 05 620 58 27
E: andreja.leban@ung.si