Razstava JAN PALACH 69

Datum objave: 19. 2. 2019
Dogodki

Vabimo vas na otvoritev razstave JAN PALACH 69, ki bo potekala v petek, 1. marca 2019, ob 15. uri v prostorih Univerze v Novi Gorici v dvorcu Lanthieri.

Razstava JAN PALACH 69

Razstavo bodo otvorili veleposlanica Češke republike v Sloveniji Nje. eksc. Věra Zemanová, župan Občine Vipava Goran Kodelja, rektor Univerze v Novi Gorici prof. dr. Danilo Zavrtanik in predsednica Češko-slovenskega društva Alena Šamonilova.

S to razstavo se spominjamo 60. obletnice, ko se je 16. januarja 1969 na praškem Venčeslavovem trgu zažgal dvajsetletni študent Jan Palach. Želel je spodbuditi svoje sodržavljane, da bi se uprli začenjajoči se “normalizaciji” (zgodovinsko obdobje na Češkoslovaškem - od okupacije s strani vojsk Varšavskega pakta leta 1968 do Žametne revolucije leta 1989). Čeprav mu političnega razvoja na Češkoslovaškem ni uspelo obrniti, se je vtisnil globoko v spomin družbe. Že od njegove smrti se ga spominjamo predvsem kot simbola – bakle, žrtve ali narodnega junaka. Namen te razstave je ponuditi drugačen pogled in približati življenje in dejanje Jana Palacha v zgodovinskem kontekstu s pomočjo arhivskih dokumentov, fotografij, filmskih posnetkov in predmetov (vključno z zadnjimi dopisi Jana Palacha). Razstava si prizadeva uvrstiti njegovo zgodbo v kontekst praške pomladi in začenjajoče se “normalizacije”, približuje Palachovo življenje in idejno zaledje, iz katerega je izhajal, predstavlja načrtovanje in samo izvedbo njegovega dejanja, kakor tudi odziv, ki ga je v družbi sprožil. Pozornost je bila posvečena tudi Ryszardu Siwcu, Janu Zajícu in Evženu Plocku.

Avtorji razstave: Petr Blažek, Patrik Eichler, Jakub Jareš

Oblikovalec razstave: Jáchym Šerých

Organizatorja izvirne razstave na Češkem: Filozofska fakulteta Karlove Univerze, Narodni Muzej

Organizatorja razstave v Sloveniji: Češko-slovensko društvo, Zavod »Zimske urice«, s podporo Univerze v Novi Gorici.

Razstava bo na ogled od 1. do 22. marca 2019. Ogledi so možni od ponedeljka do petka med 9.00 in 17.00 uro.

Priponke

Kontakt

Andreja Leban
Stiki z javnostmi
T: 05 620 58 27
E: andreja.leban@ung.si