Predavanje v okviru Znanstvenega večera

Datum objave: 4. 11. 2018
Dogodki

Univerza v Novi Gorici vabi na predavanje, ki ga bo imel dr. Wolfgang Drube (Deutsches Elektronen-Synchrotron DESY, Photon Science, Hamburg, Germany), z naslovom "Raziskovanje lastnosti atomskega mikrokosmosa z izjemno svetlimi rentgenskimi žarki".

Predavanje v okviru cikla »Znanstveni večeri« bo potekalo v četrtek, 15. novembra 2018, ob 19. uri v dvorcu Lanthieri v Vipavi.

Sledil bo razgovor s predavateljem, ki ga bo moderiral prof. dr. Iztok Arčon, dekan Fakultete za podiplomski študij Univerze v Novi Gorici.

Predavanje bo potekalo v angleškem jeziku.

Rentgenski žarki so bili odkriti pred več kot 100 leti. Od takrat se redno uporabljajo za »gledanje skozi« materiale in opazovanje skritih objektov, kot to poznamo v rentgenskem slikanju v medicini ali pri varnostnih pregledih na letališčih. Pri znastvenih raziskavah pa so rentgenski žarki neprecenljivo orodje za preiskovanje lastnosti materialov. Uveljavile so se številne uporabe v biologiji in medicini, kemiji in fiziki, v vedah o zemlji in okolju, v arheologiji in pri ohranjanju kulturne dediščine.
Posebni, izjemno svetli viri rentgenske svetlobe so veliki elektronski pospeševalniki, ki so posebej uporabni pri raziskavah materialov na nanometrski skali. Ti rentgenski viri omogočajo podrobne preiskave fizikalnih in kemijskih procesov v katalizatorjih, sončnih celicah, baterijah in drugih novih materialih za shranjevanje energije, in prinašajo odgovore na zelo različna fundamentalna vprašanja: o infekcijah, o fotosintezi ali o procesih v središču zemlje.

Priponke

Kontakt

Andreja Leban
Stiki z javnostmi
T: 05 620 58 27
E: andreja.leban@ung.si