13. mednarodna olimpijada iz astronomije in astrofizike

Datum objave: 29. 8. 2019
Fakulteta za naravoslovje

Slovenski dijaki prejeli dve srebrni medalji in pohvalo!

Slovenski srednješolci, ki so se letos od 2. do 10. avgusta udeležili 13. mednarodne olimpijade iz astronomije in astrofizike (MOAA) v mestu Keszthely ob madžarskem jezeru Balaton, se vračajo domov s srebrnima medaljama in pohvalo. Olimpijada je bila rekordna po številu držav (47), na njej pa je tekmovalo več kot 250 mladih astronomov s celega sveta. Tekmovanje je bilo zelo zahtevno, saj so srednješolce čakale različne preizkušnje: teoretična, opazovalna ter analiza podatkov.

Letošnjo olimpijsko ekipo so sestavljali Marko Čmrlec (Gimnazija Bežigrad – srebrna medalja), Jon Judež (Gimnazija Novo mesto - pohvala), Vito Levstik (II. gimnazija Maribor), Matej Mali (Gimnazija in SŠ Rudolfa Maistra Kamnik) ter Ema Mlinar (Gimnazija Vič – srebrna medalja). Izbrani so bili izmed najboljše uvrščenimi srednješolci na tekmovanju iz znanja astronomije za Dominkovo priznanje, ki ga od Mednarodnega leta astronomije 2009 prireja Društvo matematikov, fizikov in astronomov Slovenije.

Izbor ekipe je potekal celo leto, saj so se srednješolci preizkusili tudi v opazovalnem tekmovanju Messierov maraton, Sanktpeterburškem tekmovanju in izbirnem postopku, v olimpijsko ekipo pa je bilo izbranih samo najboljših pet.

Izbrana ekipa se je v poletnih mesecih udeležila Tekmovanja treh dežel, kjer se je preizkusila z ekipama s Hrvaške in Madžarske ter priprav, ki so jih vodili mentorji prof. dr. Andreja Gomboc (UNG), dr. Dunja Fabjan (FMF), Katja Bricman (UNG), Krištof Skok in Rok Kovač (študenta na FMF) in Andrej Guštin (DMFA Slovenije).

Slovenija je na olimpijadi nastopila sedmič, pri tem sta člana ekipe Marko Čmrlec in Ema Mlinar osvojila srebrni medalji, Jon Judež pa pohvalo. Ekipo so spremljali glavni mentor Andrej Guštin ter študenta naše fakultete Rok Kovač in Krištof Skok.

Priprava in državna selekcija potekata pod okriljem DMFA Slovenije.