Vabilo na predavanje z naslovom "Prilagajanje pridelava vina podnebmim spremembam: novi izzivi in raziskovanje v vinogradništvu"

Datum objave: 21. 2. 2020
Dogodki

Znanost na cesti in Univerza v Novi Gorici vabita na predavanje, ki ga bo imel dr. Jan Reščič (Fakulteta za vinogradništvo in vinarstvo Univerze v Novi Gorici), z naslovom “Prilagajanje pridelave vina podnebmim spremembam: novi izzivi in raziskovanje v vinogradništvu”.

Predavanje bo potekalo v četrtek, 5. marca 2020, ob 19. uri v dvorcu Lanthieri v Vipavi.

V času, ko je kakovost vina velikega pomena, pridelavo grozdja vse bolj oblikujejo tudi podnebne spremembe. Visoke temperature in neenakomerna razporeditev padavin med rastno dobo pogosto povzročijo primanjkljaj vode v vinogradih in posledično sušni stres pri vinski trti. V prihodnje lahko pričakujemo še pogostejša sušna obdobja. Sušni stres običajno negativno vpliva na rast, razvoj trte in kemijsko sestavo grozdja in vina. Obenem pa raziskave kažejo, da lahko manjši primanjkljaj vode izboljša kakovost grozdja, kar lahko uporabimo kot tehnološko manipulacijo za ciljno kakovost grozdja. Seveda, če želimo razumeti odziv trte na izbran dejavnik, je potreben celosten pristop, ki vključuje večletne raziskave na terenu ali v rastlinjaku v kombinaciji s poglobljenimi študijami in naprednimi laboratorijskimi testi. Na primer, če želimo na izbrani vinski sorti na določeni lokaciji razumeti vpliv namakanja na sestavo grozdja, je treba preučiti veliko dejavnikov, ki lahko vplivajo na rezultate raziskav; predvsem padavine, druge vremenske razmere med letom, veliko vlogo imajo tla, pa tudi tehnološki ukrepi na vinski trti. Pred raziskovalci so torej kompleksna vprašanja, v katera morajo vključiti tudi vplive biološke variabilnost sort, tal, leg in vinogradniških ukrepov in tehnologij.

Priponke

Kontakt

Andreja Leban
Stiki z javnostmi
T: 05 620 58 27
E: andreja.leban@ung.si