Prof. dr. Danilo Zavrtanik in prof. dr. Giovanni De Ninno prejemnika Blinčeve nagrade

Datum objave: 5. 11. 2020
Novice

Danes sta Institut »Jožef Stefan« in Fakulteta za matematiko in fiziko Univerze v Ljubljani preko videokonferenčnega sistema Zoom razglasila letošnje prejemnike Blinčevih nagrad za leto 2020 za raziskovalno in strokovno delo na področju fizike.

Med prejemniki nagrad sta letos kar dva sodelavca Univerze v Novi Gorici. Blinčevo nagrado za življenjsko delo s področja fizike je prejel rektor Univerze v Novi Gorici in sodelavec na Institutu »Jožef Stefan« prof. dr. Danilo Zavrtanik, Blinčevo nagrado za vrhunske enkratne dosežke na področju fizike pa je prejel prof. dr. Giovanni De Ninno, vodja Laboratorija za kvantno optiko Univerze v Novi Gorici.

Kot so zapisali v obrazložitvi znanstveno delovanje prof. dr. Danila Zavrtanika vsebuje vsaj tri široka področja: vrhunsko raziskovanje na področju eksperimentalne fizike visokih energij, usmerjenost v mednarodno sodelovanje in raziskovanje v globalno konkurenčnem znanstvenem okolju, ter pedagoško delo in organizacijo visokošolskega študija. Od leta 1980 prof. Zavrtanik neprekinjeno sodeluje v Evropskem centru za fiziko delcev CERN v Ženevi. Leta 1995 je na povabilo Nobelovega nagrajenca Jamesa W. Cronina pričel z raziskovalnim delom na novem področju, področju astrofizike oz. natančneje na področju visokoenergijskih kozmičnih delcev. Leta 1992 je bil kot mednarodno uveljavljen raziskovalec imenovan za direktorja Instituta »Jožef Stefan«. Leta1995 je bil pobudnik in promotor ustanovitve Univerze v Novi Gorici, katere rektor je tudi danes.

Za raziskovalno delo na področju koherentnega prenosa vrtilne količine svetlobe na elektron, objavljeno v reviji Nature Photonics je Blinčevo nagrado prejel prof. dr. Giovanni De Ninno. V tem delu je skupina pod njegovim vodstvom pokazala koherentni prenos vrtilne količine s curka fotonov na elektronski val, ki se sprosti iz helijeva atoma. Izjemnost objavljenega dela je v nadzorovani povezavi valovne funkcije fotona z več kot tisočkrat krajšimi valovnimi funkcijami elektronov. To odkritje je uporabno v številnih aplikacijah, od novih materialov do kvantnih računalnikov, saj posredno odpira dostop do velike količine informacij, ki jih elektron lahko posreduje o svojem matičnem okolju.

Poleg že omenjenih nagrajencev je Blinčevo nagrado za fizike na začetku kariere prejel izr. prof. dr. Jernej Fesel Kamenik z Instituta »Jožef Stefan« in Fakultete za matematiko in fiziko Univerze v Ljubljani za odmevne raziskave na področju fizike osnovnih delcev, predvsem na področju fizike težkih kvarkov in leptonov in na področju interakcije temne snovi z delci Standardnega modela.

Iskrene čestitke nagrajencem!

Posnetek dobitnikov nagrad in njihova razmišljanja o fiziki: https://www.facebook.com/IJS.SI/videos/287519715779437/

Andreja Leban, Stiki z javnostmi

Prof. dr. Danilo Zavrtanik. Foto: CasarsaGuru
Prof. dr. Giovanni De Ninno. Foto: Miha Godec
Skupinska fotografija nagrajencev in častnih govornikov.