Prof. Oskar Kogoj prejel priznanje za življenjsko delo

Datum objave: 4. 12. 2020
Novice

Društvo oblikovalcev Slovenije je prof. Oskarju Kogoju, sodelavcu Univerze v Novi Gorici in zlatemu donatorju Fundacije Univerze v Novi Gorici, podelilo priznanje za življenjsko delo.

Avtor fotografije: Primož Korošec.
Avtor fotografije: Primož Korošec.

Kot so zapisali v obrazložitvi je prof. Oskar Kogoj nedvomno eno najbolj prepoznanih in javno priznanih imen slovenskega oblikovanja. Njegovo delo je vidno vse od sredine šestdesetih let, ko je kot mlad oblikovalec sprejel globalne izzive novih materialov in z velikimi koraki vstopil na poklicni oder. Sprva sicer kot avtor naših sosedov Italijanov, a takoj zatem povsem naš in v enem najprodornejših pohištvenih podjetij tedanje države, Mebla iz Nove Gorice in obenem partner tudi drugih.
Njegov začetek opredeljuje predvsem misel na otroke, ki ga je že uvodoma kot prvega predstavnika našega okolja privedla v reprezentativno zbirko Moma NY. S svojimi počivalniki se je v našem prostoru izkazal kot drzen pripadnik globalne oblikovalske avantgarde, ki je razumela pomen novih materialov in družbene spremembe, ki so jih ti prinašali.
Desetletja pozneje pa se Oskar spet znajde v sožitju z naravo, oblikovanje mu naenkrat predstavlja globljo človeško, celo mistično misel in v tej se spet prepozna kot vizionar, ki svoje intimne svetove posreduje širšemu okolju. Srčno pričakujemo vnovično metamorfozo Oskarjeve ustvarjalnosti in jo danes, kljub njegovi relativni mladosti za življenjsko nagrado, nagrajujemo za dosedanji ustvarjalni opus, ki je tako bogat in pomenljiv, da ga Društvo oblikovalcev Slovenije z vsem spoštovanjem nikakor ne more spregledati.

Prof. Kogoju iskreno čestitamo!

Andreja Leban, Stiki z javnostmi

Osebni arhiv prof. Oskarja Kogoja.