V SPOMIN - IN MEMORIAM -

Datum objave: 16. 2. 2021
Novice

NEVENKA KOPRIVŠEK (1. 6. 1959 – 14. 2. 2021)

Foto: Nada Žgank
Foto: Nada Žgank

14. februarja nas mnogo prezgodaj zapustila Nevenka Koprivšek, igralka in gledališka producentka, ustanoviteljica in direktorica zavoda Bunker ter mednarodnega festivala Mladi levi.

Od leta 2013 je bila tudi sodelavka Akademije umetnosti Univerze v Novi Gorici.

Leta 2003 je prejela Župančičevo nagrado, leta 2011 ji je francosko Ministrstvo za kulturo in komunikacije podelilo častni naziv Vitezinja reda umetnosti in leposlovja, leta 2016 je dobila tudi častniško stopnjo tega reda.

Njena dediščina so med drugim prostori sodobne umetnosti Bunker, Stara Elektrarna, festival Mladi levi, Onkraj gradbišča, oživljanje soseske Tabor, iz preteklosti tudi Kino Šiška, Gledališče Glej in še mnogo tega. Prav pred kratkim je sodelovala tudi pri pripravi kandidature Ljubljane za EPK 2025 in nam čisto na koncu, v dnevniku Delo, namenila javno pismo z razmislekom o centru Rog, v Ljubljani.

Na Akademiji umetnosti UNG je svoje bogato znanje in izkušnje delila predvsem s študenti magistrskega programa Medijske umetnosti in prakse, občasno tudi s študenti prve stopnje.

Za njo bo ostala velika praznina, saj je s svojim delom vplivala na velik del sodobne slovenske in mednarodne kulturne krajine, še prav posebej pa je s svojim delom označila Ljubljano. Bila pa je tudi povezovalna, topla oseba, ki se nas je vseh tako ali drugače dotaknila.

Hvala, draga Nevenka, za vse, kar si bila in za vse, kar nam puščaš za seboj.

Sodelavke in sodelavci Univerze v Novi Gorici.

Žalna knjiga je odprta na spletni strani zavoda BUNKER. Lepo vabljeni, da vanjo vpišete svoje misli.