Zaključek merilne kampanje Evropske vesoljske agencije pri kateri je sodelovala tudi Univerza v Novi Gorici

Datum objave: 12. 10. 2021
Novice

Ekstremni pilot Matevž Lenarčič in vodja Centra za raziskave atmosfere na Univerzi v Novi Gorici Griša Močnik sta v okviru merilne kampanje Evropske vesoljske agencije (ESA) na Zelenortskih otokih uspešno opravila 11 raziskovalnih poletov.

Zaključek merilne kampanje Evropske vesoljske agencije pri kateri je sodelovala tudi Univerza v Novi Gorici

S pridobljenimi podatki bo med drugim omogočeno poglobljeno razumevanje dogajanja v atmosferi in kalibracijo lidarja ALADIN na satelitu Aeolus.

Mednarodni projekt JATAC (Joint Aeolus Tropical Atlantic Campaign) je potekal septembra na Zelenortskih otokih in otoku Saint Croix na Karibih. V projektu so sodelovale Ameriška vesoljska agencija (NASA), francoski Nacionalni center za znanstvene raziskave (CNRS), nemško Središče za zračne in vesoljske polete (DLR), grški Nacionalni observatorij v Atenah (NOA) in slovenska Univerza v Novi Gorici. Del ekipe sta bili tudi podjetji Aerovizija, d. o. o. in Haze Instruments, d. o. o..

Lenarčič in Močnik, ki je obenem vodja raziskav slovenskega projekta, sta raziskovalne polete opravila v "zahtevnih pogojih slabe vidljivosti, nad odprtim morjem, ob močnih turbulencah pri vzletih in pristankih na letališču Cesaria Evora na otoku Sao Vincente."

Slovenska ekipa je podatke zajemala s sedmimi različnimi inštrumenti v spodnjem sloju atmosfere do višine približno treh kilometrov. Pri tem so merili velikostne porazdelitve delcev in njihove optične lastnosti (absorpcijo in sipanje) na različnih višinah.

Močnik bo zdaj s svojo ekipo pridobljene podatke analiziral in znanstveno interpretiral v sklopu rezultatov celotnega projekta JATAC. Pridobljeni podatki bodo omogočili poglobljeno razumevanje dogajanja v atmosferi, vpliva različnih delcev na segrevanje atmosfere, podnebnih sprememb in razvoja vse pogostejših ekstremnih vremenskih pojavov.

Lenarčič se je z letalom Advantic WT10 Research iz Slovenskih Konjic na pot odpravil 4. septembra. V 25 urah je odletel preko španskega Jereza in Gran Canarie do zelenortskega otoka São Vicente, kjer se mu je pridružil Močnik. Letalo je bilo v Sloveniji opremljeno z inštrumenti Univerze v Novi Gorici in podjetja Haze Instruments, d. o. o., kjer sta sodelovala Luka Drinovec, Blaž Žibert in Uroš Jagodič.

Kontakt

Andreja Leban
Stiki z javnostmi
T: 05 62 05 827
E: andreja.leban@ung.si