Prof. dr. Barbara Preglej prejemnica listine PONT

Datum objave: 4. 3. 2022
Novice

Nedavno je prof. dr. Barbara Pregelj, sodelavka Fakultete za humanistiko in Fakultete za podiplomski študij Univerze v Novi Gorici, prejela listino PONT, ki jo podeljujeta Znanstveno-raziskovalno središče Koper in Beletrina, ob podpori Mestne občine Koper.

Listina PONT. Foto: ZRS Koper
Listina PONT. Foto: ZRS Koper

Kot so zapisali v obrazložitvi je literarna znanstvenica, profesorica, prevajalka, urednica in promotorka branja, gonilna sila kulturnega dialoga med Španijo in Slovenijo, listino prejela kot priznana strokovnjakinja s področja jezika in književnosti.

»Pomembno se mi zdi poudariti, da je v našem prostoru to posebna nagrada. Če sem jo prav razumela, je to nagrada, ki nagrajuje multikulturnost, držo, dejstvo, da posameznik multikulturnost živi. Tega ne živim samo kot prevajalka, ampak tudi kot predavateljica, kot urednica, kot dejavna članica prevajalskih društev in povezovalka s sorodnimi društvi,« je za spletni portal Vrabec Anarhist povedala prof. dr. Pregelj in dodala: »Druge nagrade nagrajujejo posamezna področja, kar je fino. Pri tej nagradi pa je drugače, išče elemente povezovanja. Gleda širše, bolj celostno. Nagrajujejo držo povezovanja in prehajanja mej, tudi mej posameznih področij.«

Poleg tega pa je na predvečer slovenskega kulturnega praznika medvoška Založba Malinc za transdisciplinarni projekt Bivališča Branislave Sušnik, pri kateri sodeluje tudi prof. dr. Barbara Pregelj, prejela priznanje Pletenica, ki ga Občina Medvode podelujejo za posebne dosežke na področju kulture.

Obrazložitev listine PONT:
Barbara Pregelj je prevajalka, urednica, literarna znanstvenica, profesorica in promotorka branja, gonilna sila kulturnega dialoga med Španijo in Slovenijo. Svoj primarni poklic prevajalke iz španskega jezika razume celostno, zato poleg prevajanja osrednjih avtorjev sodobne španske in baskovske književnosti v slovenščino prevaja tudi osrednje slovenske avtorje v španščino in jih promovira špansko govorečemu bralnemu občinstvu. V želji, da bi se kultura z iberskega polotoka s slovensko tesneje povezala je soustanovila založbo Malinc, kjer deluje kot urednica. Založba izdaja mladinske in otroške španske in baskovske avtorje ter odpira vrata v pri nas doslej neznane književne svetove. Ker je Barbara Pregelj prepričana, da je tudi v času digitalnih medijev branje knjig temelj vzgoje in odraščanja, vodi delavnice za motivacijo branja, v katerih mentorje spodbuja, da po metodi, ki jo je uvedla španska bibliotekarka Montserrat Sarto, otroke in mladino usmerjajo v individualno interpretacijo in doživljanje knjig. Kot literarna znanstvenica in profesorica za književnost na Univerzi v Novi Gorici se posveča španski književnosti, mladinski književnosti, literarni interpretaciji in starejši slovenski književnosti. Zavzema se za boljši položaj prevajalcev in prevajalk v družbi, zato je uredila Belo knjigo o prevajanju, ki opozarja na vse slabši socialni položaj delavk in delavcev v tem poklicu ter prevajalska društva poziva k povezovanju za boljšo prihodnost.

Obrazložitev priznanja Pletenica:
Ekipa Založbe Malinc, ki jo sestavljajo dr. Barbara Pregelj, raziskovalka, predavateljica, prevajalka, tolmačka ter urednica pri založbi Malinc; Francisco Tomsich, slikar, vizualni umetnik in pisatelj ter pesnik; Henrike von Dewitz, antropologinja, vizualna umetnica in dokumentalistka; Aleš Cigal, elektro inženir in IT strokovnjak ter direktor založbe Malinc, je leta 2019 izpeljala večletni projekt Bivališča Branislave Sušnik, ki je v letu 2021 doživel ključno prelomnico. Lani je izšla e-knjiga Bivališča Branislave Sušnik ter e-knjiga v španščini Moradas de Branislava Susnik, dokončan je bil dokumentarni film Hiša med vodami, projekt je bil dvakrat predstavljen na nacionalnih in mednarodnih znanstvenih simpozijih (Ljubljana, Szeged), v Slovenskem etnografskem muzeju in v kulturnem domu v Kubedu, objavljen pa je bil tudi razpis za humanistično rezidenco Branislave Sušnik. S slednjim želi ekipa založbe Malinc simbolično obrniti intelektualno pot, ki jo je opravila Branislava Sušnik, ter v Slovenijo in Medvode pripeljati zainteresirane antropologinje, jezikoslovke in raziskovalke, ki delujejo na drugih, Sušnikovi ljubih področjih humanistike, v okviru te rezidence pa odpreti prostor za nove raziskave o rojstnem kraju (Medvodah) pa tudi življenju in delu dr. Branislave Sušnik.
S tem so bile v letu 2021 sklenjene poglavitne umetniško-raziskovalne dejavnosti v projektu, ki je pred tem že rezultiral vrsto aktivnosti, med katerimi so bile delavnice za učence, anketiranje Medvoščanov, umetniški predlog spomenika, posvečenega dr. Branislavi Sušnik, predstavitev v Knjižnici Medvode z izdajo lične knjižice z opisom projekta, vzpostavitev dvojezičnega portala Bivališča Branislave Sušnik/Moradas de Branislava Susnik, potujoča razstava o življenju in delu Sušnikove ter izdaja tiskane monografije Bivališča Branislave Sušnik/Moradas de Branislava Susnik.
Z navedenimi aktivnostmi je ekipa, zbrana okoli medvoške založbe Malinc, v projektu Bivališča Branislave Sušnik pokazala izjemno mero ustvarjalnosti. V tem transdisciplinarnem projektu je namreč različna umetniška sredstva prepletla z metodami znanosti, še zlasti antropologije, torej z orodji, ki jih je v svojem raziskovanju uporabljala tudi dr. Branislava Sušnik. in če je ta raziskovala Druge na drugi strani Atlantika, je ekipa založbe Malinc prek lika in dela Branislave Sušnik elemente drugega in drugačnosti iskala v domačem kraju, v njenem rojstnem kraju, v Medvodah.
Ekipa založbe Malinc je s tem razširila vedenje o tej izjemni zanimivi raziskovalki med Medvoščane in ob prilagajanju spremenljivim epidemiološkim razmeram uspela Medvode vrisati na kulturni zemljevid tudi v tistih delih sveta, kjer jih še niso poznali.
Ekipi založbe Malinc se za izjemen transdisciplinaren projekt Bivališča Branislave Sušnik, ki na sodoben način predstavlja kulturno dediščino tako, da obenem raziskuje sedanje stanje in ozavešča sodobnike ter hkrati razpira vizije za umestitev v prihodnost prek različnih umetniških prijemov podeli pletenica za posebne dosežke na področju kulture.

Iskrene čestitke!

Andreja Leban, Stiki z javnostmi

Listina PONT. Foto: ZRS Koper
Listina PONT. Foto: ZRS Koper
Priznanje Pletenica.