Objava prispevka sodelavca Univerze v Novi Gorici v »Enciklopediji analizne kemije«

Datum objave: 17. 5. 2010
Dosežki

Sodelavec Univerze v Novi Gorici, prof. dr. Mladen Franko, je v znanstveni »Enciklopediji analizne kemije« (ang. Encyclopedia of Analytical Chemistry) skupaj s soavtorjem prof. dr. Chieu D. Tranon z Univerze Marquette (Milwaukee, WI, ZDA) pri svetovno znani založbi Wiley objavil poglavje z naslovom Spektroskopija termičnih leč (ang. Thermal Lens Spectroscopy).

Poglavje z naslovom Spektroskopija termičnih leč obravnava razvoj te nove spektroskopske tehnike, ki se predvsem zaradi visoke občutljivosti vse bolj uveljavlja v analizni kemiji. Avtorja predstavljata tako teoretične osnove same tehnike, kot tudi najnovejšo instrumentacijo in njene najpomembnejše aplikacije s področja klasične kemijske analize, fizikalne kemije, raziskav v okolju, kakovosti in varnosti hrane ter biomedicine. Pomemben delež pri tem predstavljajo tudi dosežki raziskovalcev Laboratorija za raziskave v okolju na Univerzi v Novi Gorici. Skupina prof. Franka spada namreč med vodilne na področju razvoja in uporabe spektroskopije toplotnih leč, njena mednarodna uveljavljenost in ugled pa sta bila ključna za povabilo k pripravi poglavja za enciklopedijo.

Objava predstavlja odmeven dosežek in priznanje za pomembne prispevke k razvoju spektroskopije termičnih leč v svetovnem merilu. Pričujoča enciklopedija, ki obsega skupaj preko 14000 strani, je namreč najbolj celovit izbor člankov in nepogrešljivo interdisciplinarno referenčno delo s področja analizne kemije (600 poglavij, 15 volumnov) tako za akademsko sfero kot tudi za uporabnike v industriji.