Pot pisateljic je prejela certifikat Evropskega inštituta za kulturne poti pri Svetu Evrope

Datum objave: 20. 6. 2022
Novice

V projektu kot ena izmed ustanovnih članic Kulturno-turističnega združenja pot pisateljic dejavno sodeluje tudi Univerza v Novi Gorici.

Pot pisateljic je prejela certifikat Evropskega inštituta za kulturne poti pri Svetu Evrope

Snovanje nove kulturno-turistične poti se je pred petimi leti začelo razvijati na pobudo Mednarodne ustanove Forum slovanskih kultur, konec leta 2020 pa je bilo formalno ustanovljeno in registrirano združenje Pot pisateljic. Slednje ima svoj sedež v Vili Zlatica v Ljubljani. Po večletnem projektnem delu, izvajanju programskih aktivnosti, širjenju mreže, ocenjevanju strokovnjakov Evropskega inštituta za kulturne poti in predstavitvi na sedežu omenjene ustanove u Luksemburgu, je Pot pisateljic prejela certifikat in postala prva kulturna pot Sveta Evrope s sedežem v Sloveniji.

Pot pisateljic je posvečena avtoricam z začetka 20. stoletja. Njen cilj je povezati dela in življenja evropskih pisateljic ter jih občinstvu predstaviti z dinamičnimi in navdihujočimi aktivnostmi, obenem pa poglobiti strokovno, kulturno in turistično raziskovanje del pesnic, pisateljic in dramatičark, pa tudi lokacij in življenjskih zgodb, ki so v veliki meri prispevale k oblikovanju evropskih vrednot in današnjih družbenih ureditev.

Prof. dr. Katja Mihurko Poniž z Univerze v Novi Gorici je predsednica znanstvenega sveta, ki organizira dogodke namenjene razpravljanju in študiju o delih avtoric, spodbuja pa tudi vključevanje avtoric v različne kurikulume in projekte, v katerih sodelujejo mladi. Eden izmed takih projektov Poti pisateljic je interdisciplinarni študentski projekt zasnove kolesarske poti Biciklistinja, posvečene Zofki Kveder v Loškem Potoku in na Blokah, ki poteka na Poslovno-tehniški fakulteti in Fakulteti za humanistiko Univerze v Novi Gorici.

Nova kulturna pot bo zaznamovala vlogo avtoric v kulturni dediščini celotnega slovanskega in evropskega prostora ter vsaj delno zapolnila vrzel na tem področju. Tako bo prispevala k večji prepoznavnosti in ugledu evropskih avtoric. V prvi fazi projekta je dogajanje osredotočeno na naslednje predstavnice slovanskih književnosti: Anno Ahmatovo, Marino Cvetajevo, Zinaido Gippius, Zofko Kveder, Lili Novy, Marijo Jurić Zagorko, Jeleno J. Dimitrijević, Isidoro Sekulić, Desanko Maksimović, Mario Konopnicka, Ivano Brlić Mažuranić, Divno Veković in Jelisaveto Bagrjano. Na pobudo Univerze v Novi Gorici je bila med te avtorice vključena tudi primorska pesnica LJUBKA ŠORLI.

Council of Europe: Cultural Routes - newsroom

Iz medijev: