Naravna nesreča je lahko tudi nova poslovna priložnost so prepričani študenti Poslovno-tehniške fakultete

Datum objave: 10. 6. 2023
Novice

9. junija 2023 je v dvorani Pomnika miru na Cerju potekala predstavitev rezultatov projekta »Okvirna raziskava turističnih razvojnih potencialov območja, prizadetega s požarom v Občini Miren-Kostanjevica«, ki so ga uspešno zaključili študentje magistrskega študijskega programa Gospodarski inženiring Poslovno-tehniške fakultete Univerze v Novi Gorici.

Naravna nesreča je lahko tudi nova poslovna priložnost so prepričani študenti Poslovno-tehniške fakultete

Študenti so pod mentorstvom prof. dr. Anete Ivanovske, univ. dipl. ekon. Silvestra Vončine in mag. Tomice Dumančiča pregledali primere dobrih praks v tujini in ugotavljali dodatne turistične potenciale občine, saj se jim trenutni niso zdeli popolnoma izkoriščeni. »To nam je služilo kot osnova za analizo, nato pa smo izbrali tri projekte in poskušali preko njih predlagati nove izboljšave,« je povedal vodja sodelujočih študentov Nino Stanič.

Zamislili so si festival z imenom Goreča srca, ki bi se dogajal na celotnem območju Občine Miren-Kostanjevica in bi k prepoznavnosti pripomogel z raznimi kulturnimi prireditvami, športnimi aktivnostmi, promocijo lokalne kulinarike, predstavitvami zgodovine ter starih obrti in podobno.

Poleg tega so predlagali izboljšavo dveh obstoječih občinskih projektov. Prostor za avtodome in šotore v Selah na Krasu bi razširili z glamping hišicami in bungalovi, igriščem za otroke, možna bi bila tudi izposoja koles. Projekt Zeleno srce Krasa pa bi zgolj malenkostno spremenili z raznimi delavnicami.

»Veseli me, da so se študenti lotili zelo zanimive in aktualne teme s področja turizma,« je povedala direktorica magistrskega programa Gospodarski inženiring Poslovno-tehniške fakultete Univerze v Novi Gorici prof. dr. Aneta Ivanovska ter izpostavila, da študenti na tak način pridobivajo pomembne izkušnje že v času študija.

Z idejami je zadovoljen tudi župan Občine Miren-Kostanjevica Mauricij Humar: »Njihovi predlogi so zanimivi. Predloge bomo preučili in jih v prihodnosti vključili tako v občinsko strategijo turističnega razvoja kot tudi v svojo turistično ponudbo.«

Projekt je potekal v sodelovanju z Občino Miren-Kostanjevica in Javnim zavodom Miren Kras.

Iz medijev: