Doc. dr. Petar Djinović - prejemnik Preglove nagrade za izjemne znanstvene dosežke

Datum objave: 10. 6. 2024
Novice

5. junija je na slovesnosti v Botaničnem vrtu v Ljubljani Kemijski inštitut podelil letošnje Preglove nagrade za izjemne dosežke na področju kemije in sorodnih ved.

Foto: Kemijski inštitut
Foto: Kemijski inštitut

Med letošnjimi nagrajenci je tudi doc. dr. Petar Djinović, raziskovalec Odseka za anorgansko kemijo in tehnologijo Kemijskega inštituta in predavatelj na Fakulteti za podiplomski študij Univerze v Novi Gorici.

Obrazložitev nagrade:
Doc. dr. Petar Djinović je zaposlen na Odseku za anorgansko kemijo in tehnologijo Kemijskega inštituta. Deluje na področju heterogene katalize in kemije nanomaterialov ter tudi na področju kemijskega inženirstva. Posebej se osredotoča na kemijo pretvorbe ogljikovega dioksida v molekule z dodano vrednostjo (npr. ogljikov monoksid, metan, metanol, etan in eten). Raziskuje tudi katalitske reakcije pridobivanja vodika, selektivne epoksidacije ter funkcionalizacije ogljikovodikov. Je pionir na področju raziskav fototermičnih katalitskih reakcij v Sloveniji, za katere je med drugim pridobil raziskovalna sredstva v okviru komplementarne ERC sheme. Najpomembnejša odkritja s tega področja je objavil v treh člankih v prestižni reviji Applied Catalysis B – Environmental s faktorjem vpliva 22, pa tudi v drugih uglednih revijah, kot sta ACS Catalysis in ACS Applied Materials and Interfaces. Dr. Djinović je zelo aktiven tudi pri prenosu znanja na mlajše generacije. Predava na Univerzi v Novi Gorici ter je bil mentor več mladim raziskovalcem, magistrskim in diplomskim študentom. Leta 2022 je postal Naj mentor na Kemijskem inštitutu. Je ustanovitelj, med leti 2016 in 2023 pa tudi voditelj Foruma40, odmevnega sklopa mesečnih predavanj mlajših raziskovalcev Kemijskega inštituta. Leta 2015 in 2021 je prejel priznanje Odlični v znanosti, leta 2015 pa nagrado Emerging Technologies Competition, ki jo podeljuje Royal Society of Chemistry.

Iskrene čestitke!