Novice

Prof. dr. Barbara Preglej prejemnica listine PONT
Nedavno je prof. dr. Barbara Pregelj, sodelavka Fakultete za humanistiko in Fakultete za podiplomski študij Univerze v Novi Gorici, prejela listino PONT, ki jo podeljujeta Znanstveno-raziskovalno središče Koper in Beletrina, ob podpori Mestne občine Koper.
Novice
4. 3. 2022
INSPIRO – Inovativni študentski projekti v raziskovalnem okolju
Univerza v Novi Gorici objavlja razpis za predloge študentskih raziskovalnih projektov INSPIRO – Inovativni študentski projekti v raziskovalnem okolju, ki ga financira Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport RS.
Novice
2. 3. 2022
Ob vojni v Ukrajini
Pismo rektorja Univerze v Novi Gorici prof. dr. Boštjana Goloba.
Novice
25. 2. 2022
Prva javna razprava RKRS: Družbi moramo vračati to, kar nam družba daje, a ne nujno na način, kot ga družba ali politika od univerz včasih zahtevata
»Javne univerze smo seveda financirane z davkoplačevalskim denarjem in zaradi tega smo tudi zavezane družbi. Družbi moramo vračati to, kar nam družba daje, a ne nujno na način, kot ga družba ali politika od univerz včasih zahtevata,« je dejal rektor Univerze v Ljubljani (UL) in predsednik Rektorske konference Republike Slovenije (RKRS) prof. dr. Gregor Majdič na prvi javni razpravi RKRS o visokem šolstvu in družbi znanja. Razprava z naslovom »Kam z univerzami v Sloveniji?« je bila prva v nizu razprav, ki jih bo RKRS organizirala v prihodnjih dveh letih, ko ji predseduje UL.
Novice
25. 2. 2022
Minister Zdravko Počivalšek izrazil podporo Centru zelenih tehnologij
16. februarja 2022 je novogoriško mestno občino obiskal minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek. Srečanja se je udeležil tudi prof. dr. Matjaž Valant, prorektor za trajnostni razvoj in tehnologije Univerze v Novi Gorici.
Novice
18. 2. 2022
Študij Digitalne umetnosti in prakse Univerze v Novi Gorici sedaj brez šolnine
10. februarja 2022 je Vlada Republike Slovenije Akademiji umetnosti Univerze v Novi Gorici dodelila koncesijo za izvajanje dodiplomskega študijskega programa Digitalne umetnosti in prakse.
Novice
15. 2. 2022
Ustanavljanje Sekcije za okolje v okviru Slovenskega kemijskega društva
V okviru Slovenskega kemijskega društva se vzpostavlja Sekcija za okolje, katere osnovno poslanstvo bo spodbujanje sodelovanja, povezovanja in izmenjave izkušenj med strokovnjaki z različnih področij kemije, ki se ukvarjajo z okoljskimi tematikami, z namenom ozaveščanja javnosti pri razumevanju aktualnih okoljskih vprašanj in dogodkov. Namen Sekcije za okolje bo tudi spodbujanje pravilne uporabe kemije za ocenjevanje in reševanje okoljskih vprašanj ter obravnava pomembnih vidikov okoljske kemije, ki potrebujejo regulacijo. Poleg tega bo Sekcija za okolje spodbujala vključitev novih vsebin s področja okoljske kemije v izobraževalni sistem ter sodelovala z mednarodnim okoljskimi organizacijami.
Novice
11. 2. 2022
NASA vključila kampanjo Univerze v Novi Gorici v svoj sistem spremljanja aerosolov in vetra nad Atlantikom
Ekstremni pilot Matevž Lenarčič in vodja Centra za raziskave atmosfere na Univerzi v Novi Gorici dr. Griša Močnik sta v okviru merilne kampanje Evropske vesoljske agencije (ESA) na Zelenortskih otokih septembra 2021 uspešno opravila 11 raziskovalnih poletov.
Novice
10. 2. 2022
Natečaj za dijake na temo Življenje v (tehno)prihodnosti
V okviru projekta promocije poklicev s področja STE(A)M razpisujemo natečaj za najboljše prozne sestavke in vizualna dela na temo Življenje v (tehno)prihodnosti.
Novice
9. 2. 2022
Prof. dr. Boštjan Golob – novi rektor Univerze v Novi Gorici
V prostorih Univerze v Novi Gorici v dvorcu Lanthieri je včeraj potekala slovesna inavguracija novega rektorja Univerze v Novi Gorici prof. dr. Boštjana Goloba.
Novice
3. 2. 2022
Univerze pozivajo k strategiji razvoja države na področju visokošolskega izobraževanje in k javni razpravi o njegovi prihodnosti
Rektorska konferenca Republike Slovenije (RKRS) je na današnji prvi redni seji pod novim vodstvom Univerze v Ljubljani ponovno poudarila, da je pomembno ohranjati in nadgraditi kakovost visokošolskega izobraževanja v Sloveniji, ki prispeva k razvoju družbe znanja.
Novice
21. 1. 2022
Matevž Lenarčič bo meril onesnaženost ozračja nad zahodnim Balkanom
Znani slovenski letalec in raziskovalec podnebnih sprememb Matevž Lenarčič je danes skupaj z vodjo znanstveno raziskovalne ekipe GLWF (Green Light World Flight) dr. Grišo Močnikom (Univerza v Novi Gorici) z letališča v Slovenskih Konjicah poletel proti Sarajevu, kjer bo v prihodnjih dneh opravil meritve aerosoliziranih delcev v ozračju nad področjem, ki spada med najbolj onesnažene v Evropi in na svetu. V prvem delu misije bodo opravljene meritve nad Bosno in Hercegovino, Lenarčič bo letel nad Banja Luko, Zenico, Kaknjem in Sarajevom, nadaljeval pa bo nad Ugljevikom in Tuzlo. Z meritvami bosta Lenarčič in Močnik nadaljevala v začetku aprila, ko so predvideni poleti nad delom Srbije, ki prav tako veljajo za zelo onesnažene.
Novice
14. 1. 2022
Pregled desetih najodmevnejših člankov v letu 2021
Pregled desetih člankov, ki so jih sodelavci Univerze v Novi Gorici objavili v revijah z največjim faktorjem vpliva.
Novice
7. 1. 2022
Sodelavca Univerze v Novi Gorici prejemnika Puhove nagrade
Puhova nagrada za vrhunske dosežke za razvoj metod za merjenje absorbcije aerosolov – dr. Luka Drinovec, izr. prof. dr. Griša Močnik ter razvojni skupini podjetji Aerosol, d. o. o. in Robomed, d. o. o.
Novice
10. 12. 2021
Akademija umetnosti med letošnjimi nagrajenci Animateke
18. mednarodni festival animiranega filma Animateka 2021 se je letos uspešno zaključil tudi za Akademijo umetnosti Univerze v Novi Gorici.
Novice
6. 12. 2021
Slovesni podelitvi diplomskih listin, študentskih priznanj in promociji doktorjev znanosti
V sredo, 1. decembra in v četrtek, 2. decembra 2021, smo na Univerzi v Novi Gorici podelili diplomske listine, študentska priznanja ter promovirali nove doktorje znanosti.
Novice
3. 12. 2021
Seja Rektorske konference Republike Slovenije
Na seji Rektorske konference Republike Slovenije, ki je potekala 26. novembra 2021, so se rektorji seznanili s posredovanimi gradivi s strani Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport, vezanimi na načrtovanje vpisnih mest in zaposljivost diplomantov.
Novice
29. 11. 2021
Laboratorij za raziskave materialov sodeloval pri razvoju zalogovnika vodika
Pred vhodom v Salonit Anhovo, d. d. so včeraj odprli prvo vodikovo polnilnico za osebna in tovorna vozila.
Novice
25. 11. 2021
Kristjan Hočevar prejemnik nagrade Zlato Rogovo kolo
Vsako leto konec sezone kolesarsko društvo Rog nagradi najbolje uvrščene slovenske kolesarje na svetovni lestvici Mednarodne kolesarske zveze UC.
Novice
9. 11. 2021
Podeljeni nagradi v spomin Jožka Markiča
Dekan Akademije umetnosti prof. Boštjan Potokar je 3. novembra 2021 v imenu Fundacije Univerze v Novi Gorici študentkama Akademije umetnosti Univerze v Novi Gorici podelil nagradi Jožka Markiča.
Novice
5. 11. 2021