Raziskave tranzientnih visokoenergijskih dogodkov

Tehnološki napredek v zadnjem desetletju je omogočil izvajanje pregledov neba, ki ponavljajoče opazujejo velike dele neba in detektirajo veliko število novih, tranzientih (kratkotrajnih ali prehodnih) izvorov na nebu. Medtem ko je nekatere mogoče zlahka identificirati (npr. supernove), pa drugi ostajajo zaviti v skrivnost zaradi svoje kratkotrajnosti.

Nekaj detektiranih tranzientov so identificirali kot dolgo pričakovane blišče, ki nastanejo ob plimskem raztrganju zvezde v bližini masivne črne luknje (angl. Tidal Disruption Events – TDEs).

Ko zvezda (ali drugo telo, npr. planet, asteroid, oblak plina) zaide v bližino masivne črne luknje, kakršne se nahajajo v središčih večine galaksij, lahko plimska sila črne luknje zvezdo povsem raztrga. Pri tem sproščena notranja energija in padec ostankov zvezde proti črni luknji proizvedeta svetel blišč, ki traja več tednov ali celo let in ga lahko po teoretičnih napovedih opazujemo tako v rentgenskih kot tudi ultravijoličnih in vidnih valovnih dolžinah. Teoretično proučevanje plimskega raztrganja zvezde v bližini masivne črne luknje se je začelo v 1970-tih, prvi opaženi kandidati za plimske blišče pa so bili detektirani šele v zadnjih nekaj letih. Primerjava teh opazovanj z napovedmi teoretičnih modelov nam sedaj končno daje možnost njihovega preverjanja in posredno izboljšav. Proučevanje plimskih raztrganj zvezd v bližini črnih lukenj je zato trenutno zelo hitro razvijajoče se raziskovalno področje, tako opazovalno kot teoretično.

Gaia_mapping_the_stars_of_the_Milky_Way_web

Eden od projektov, ki lahko detektira plimske blišče, je satelit Evropske vesoljske agencije Gaia. Čeprav je glavni cilj satelita Gaia opazovanje zvezd v naši Galaksiji, ob kontinuiranem skeniranju neba kot stranski produkt detektira tudi veliko število tranzientnih izvorov. Podatki o le-teh, imenovani Gaia Science Alerts (Gaiini znanstveni alarmi), so prvi javno dostopni podatki s satelita Gaia.

Na UNG se s proučevanjem plimskega raztrganja zvezde v bližini črne luknje ukvarjata prof. dr. Andreja Gomboc dr. Tanja Petrushevska, mladi raziskovalki Aurora Clerici in Katja Bricman, Nada Ihanec ter Mitja Fridman, ki so člani Gaia Science Alerts Working Group. Od leta 2017 je UNG tudi članica kolaboracije LSST.

Od leta 2015 raziskovalci na UNG sodelujejo tudi pri podpornih opazovanjih dogodkov gravitacijskih valov, ki jih zaznava observatorij LIGO. Podporna opazovanja izvajajo z optičnimi teleskopi in observatorijem Pierre Auger.