Nada Ihanec, magistrica fizike

Nada, zakaj si se odločila za magistrski študij Fizike in astrofizike na Fakulteti za naravoslovje?
Ko sem izbirala magistrski študij, sem imela vtis, da mi bo študij Fizike in astrofizike na Univerzi v Novi Gorici omogočil najbolj širok vpogled v astrofiziko. Študij astrofizike me je že od nekdaj veselil in ko sem videla predmetnik na Fakulteti za naravoslovje, sem vedela da je to prava izbira zame.

V čem je bil študij na Fakulteti za naravoslovje poseben, kaj ti je bilo pri tem študiju všeč?
Poleg različnih naborov predmetov, ki so vsi povezani z astrofiziko, mi je izredno ugajalo tudi dejstvo, da sva v letniku bila le dva študenta. To je omogočilo veliko bolj sproščena predavanja, skoraj individualna, kar je izredno pripomoglo k razlagi snovi, hkrati pa mi je na nek način dalo tudi samozavest pri postavljanju vprašanj, tako med samimi predavanji, kot tudi kasneje na mednarodnih konferencah. Poleg tega sta mi bila všeč način in organizacija samih predavanj – dva do trije predmeti tedensko, kar je trajalo nekaj tednov, dokler nismo zaključili s snovjo, nato smo imeli izpit. To mi je omogočilo veliko več sprotnega dela za posamezne predmete, kar se je izkazalo za izjemno učinkovito. Pri večini predavanj je bila pogosta uporaba tudi angleškega jezika, ki je ključen v znanosti/astronomiji, kar se mi zdi, da je še ena prednost študija.

V okviru študija ste imeli tudi pestro izbiro izbirnih predmetov. Zakaj je ta širina izbire za študente koristna?
Pri predmetniku me je navdušil širok nabor astronomskih predmetov – od študija delcev visokih energij, fizike temne snovi in teorije relativnosti do astronomskih objektov v različnih valovnih dolžinah. To mi je omogočilo širok vpogled v najrazličnejše smeri astrofizike in mi postavilo odlično osnovo v vseh smereh astrofizike, tudi, če se na koncu nisem odločila zanje.

Komu bi priporočila ta študij in poklic?
Magistrski študij astrofizike na Fakulteti za naravoslovje priporočam vsem, ki jih zanima astrofizika in bi radi dobili izobrazbo na tem področju.
Svojo študijsko pot sem nadaljevala z doktoratom na Univerzi v Varšavi – Astronomical Observatory, University of Warsaw, kjer sem trenutno vpisana v 3. letnik. V začetku leta sem bila sprejeta tudi na deset-mesečno delo »Support Astronomer« za Isaac Newton Group of Telescopes na observatoriju Roche de Los Muchachos, na La Palmi. Tu trenutno opazujem s 2.5m teleskopom Isaac Newton Telescope, poleg tega pa sodelujem tudi pri testiranju novega instrumenta WEAVE na 4.2m William Herschel Telescope.
Verjamem, da je bila moja odločitev za izbiro študija na Fakulteti za naravoslovje na Univerzi v Novi Gorici ključna pri moji trenutni in nadaljnji študijski poti, pri tem bi se pa rada zahvalila prof. dr. Andreji Gomboc, ki je bila moja mentorica pri magistrski nalogi in tudi kasneje, pri projektu European Space Agency (ESA) Prodex Project, Gaia Transients.