Poletna šola astronomije GoChile

Poletna šola astronomije za dijakinje in dijake bo potekala v Hiši mladih v Ajdovščini od 26. do 31. avgusta 2022. Prijave zbiramo do 30. junija. 

Za prijavo izpolni prijavnico.

Udeleženci in udeleženke šole boste glavne projekte izvedli s teleskopom GoChile. V manjših skupinah (3 - 4 dijaki_nje na skupino) boste ob mentorski pomoči načrtovali, izvedli in predstavili manjši raziskovalni projekt. Svoje praktične sposobnosti boste brusili tudi s teleskopi, ki jih bomo postavili v okolici Ajdovščine. V popoldanskih predavanjih pa boste razširili tudi svoje teoretično znanje o temah kot so kozmologija, črne luknje, temna snov in kozmični delci.

Število sodelujočih je omejeno na največ 16. Če bo prijav več, bomo izbor naredili na podlagi teksta o motivaciji (del prijavnega obrazca).

Poletno šolo organizira in financira Univerza v Novi Gorici v okviru projekta "Promocija študija s STE(A)M  področij  za  poklice prihodnosti", ki ga financira MIZŠ. Pri organizaciji in izvedbi sodeluje tudi Zavod Cosmolab. 

Dijake in dijakinje bodo skozi projekte vodili : dr. Jure Japelj, dr. Andreja Gomboc, dr. Tanja Petrushevska, Mateusz Bronikowski, Andrej Guštin in dr. Barbara Rovšek.

O projektu GoChile si lahko preberete v članku, objavljenem v reviji Fizika v šoli.

Za dodatne informacije nam pišite na gochile@ung.si

Druženje ob teleskopih. Foto: Andrej Guštin