Poletna šola astronomije GoChile

letak2024_spletna

Fakulteta za naravoslovje Univerze v Novi Gorici organizira 3. poletno šolo astronomije GoChile, ki bo potekala v Dijaškem domu Ajdovščina od 25. do 31. avgusta 2024. Prijave zbiramo do 15. maja.

Za prijavo izpolni prijavnico.

Udeleženci in udeleženke šole boste glavne projekte izvedli s teleskopom GoChile. V manjših skupinah (2 - 4 dijaki_nje na skupino) boste ob mentorski pomoči načrtovali, izvedli in predstavili manjši raziskovalni projekt. Svoje praktične sposobnosti boste brusili s teleskopi, ki jih bomo postavili v okolici dijaškega doma. V popoldanskih predavanjih raziskovalcev in raziskovalk s področja astronomije boste razširili svoje teoretično znanje o temah kot so uporaba umetne inteligence v astronomiji, odkrivanje črnih lukenj prek gravitacijskega mikrolečenja, zvezde manjših mas in eksoplaneti. Med predavatelji bodo tudi sodelavci slovenske pisarne ESERO (European Space Education Resource Office). Na šoli se bomo pogovarjali tudi o karierni poti raziskovalcev in raziskovalk v astronomiji.

Po zaključku poletne šole bodo zainteresirani udeleženci in udeleženke o svojem projektu lahko napisali (ob strokovnih nasvetih mentorjev in mentoric) poljuden članek za revijo, kot na primer Presek ali Spika.

Število sodelujočih je omejeno na največ 16. Če bo prijav več, bomo izbor naredili na podlagi teksta o motivaciji (del prijavnega obrazca). Sodelujoče bomo o rezultatih izbora obvestili najkasneje en teden po prijavnem roku.

Poletno šolo organizira Fakulteta za naravoslovje Univerze v Novi Gorici. Pri izvedbi sodeluje tudi Zavod Cosmolab. Dijake in dijakinje bodo skozi projekte vodili : doc. dr. Jure Japelj, prof. dr. Andreja Gomboc, doc. dr. Tanja Petrushevska, Andrej Guštin, mag. Eduardo Concepcion Castro in mag. Darko Kolar.

Nekaj utrinkov s preteklih poletnih šol GoChile smo zbrali tukaj in tukaj.

Za dodatne informacije nam pišite na gochile@ung.si

poletna_šola_4
Dijaki in mentor med analizo podatkov. Foto: arhiv poletne šole