MEDNARODNA DELAVNICA: ETNIČNO-JEZIKOVNA RAZNOLIKOST: IZZIVI VAROVANJA EVROPSKE DEDIŠČINE

Datum objave: 13. 5. 2023
Dogodki
sreda
17
maj
Ura:
11.00

Vabimo vas, da se v sredo 17. maja ob 11. uri pridružite mednarodni delavnici etnično-jezikovne raznolikosti, ki jo organizira Fakulteta za humanistiko Univerze v Novi Gorici.

MEDNARODNA DELAVNICA: ETNIČNO-JEZIKOVNA RAZNOLIKOST: IZZIVI VAROVANJA EVROPSKE DEDIŠČINE

V preteklosti se je nemalokrat zgodilo, da so nerazrešeni problemi etničnih manjšin in migracij pripeljali Evropo in svet v konflikte in vojno. Podobni problemi se ponavljajo tudi danes, zato je nujno na tem področju okrepiti izobraževanje, razumevanje in sodelovanje pri razreševanju sodobnih družbenih izzivov, ki so ključni za miren razvoj skupnosti in zaščito evropskih vrednot in dediščine.

Na mednarodni delavnici bodo sodelovali trije gosti, ki bodo predstavili položaj etničnih in nacionalnih manjšin ter probleme jezikovne raznolikosti in migracije v Sloveniji, Avstriji in Italiji:

  • Serena BALDIN iz Univerze v Trstu bo predstavila problematiko Romov in napore Evropske komisije, ki želi zaščititi njihove interese.
  • Matjaž KLEMENČIČ, profesor zgodovine na Univerzi v Novi Gorici, bo predstavil položaj slovenske manjšine na Koroškem v Avstriji.
  • Maja MELINC MLEKUŽ slovenistka iz Univerze v Novi Gorici bo predstavila jezikovni položaj slovenske manjšine v Italiji.

Mednarodna delavnica bo potekala na Univerzi v Novi Gorici (Vipavska 13, Rožna Dolina, predavalnica P5).

Razgovor bo potekal v angleškem jeziku.

Vabljeni, da se nam pridružite. Po koncu predavanj bo sledila diskusija.