Vabilo na predavanje Umetna inteligenca, globoko učenje in ChatGPT: kako, zakaj in kam?

Datum objave: 27. 6. 2023
Dogodki
petek
30
junij
Ura:
19.00
Lokacija:
Dvorec Lanthieri, Glavni trg 8, Vipava

Kulturno izobraževalno društvo Teodozij vabi na predavanje, ki ga bo imel prof. dr. Danijel Skočaj (Univerza v Ljubljani, Fakulteta za računalništvo in informatiko), z naslovom Umetna inteligenca, globoko učenje in ChatGPT: kako, zakaj in kam?.

Vabilo na predavanje Umetna inteligenca, globoko učenje in ChatGPT: kako, zakaj in kam?

Predavanje bo potekalo v petek, 30. junija 2023, ob 19. uri v dvorcu Lanthieri v Vipavi.

Kratek povzetek:

Ali ste se kdaj spraševali, kako računalniki 'vidijo' slike in 'razumejo' besedila? Ali kako lahko ustvarjajo nove slike in pišejo zgodbe? Če je odgovor pritrdilen, vam bo to predavanje razkrilo skrivnosti umetne inteligence in globokih učnih modelov, ki stojijo za temi osupljivimi dosežki.

V zadnjem desetletju smo bili priča neverjetnim prebojem na področju umetne inteligence. Zdaj so ti napredni algoritmi sposobni izvajati naloge, ki so bile še pred nekaj leti nedosegljive, od avtomatizacije proizvodnih linij v industriji do pisanja poezije in ustvarjanja novih umetniških del? Na predavanju se bomo potopili v svet umetne inteligence, globokih učnih modelov in procesiranja naravnega jezika. Predstavljeno bo, kako delujejo te tehnologije, vključno z eno najbolj navdihujočih, ChatGPT, ki lahko piše prepričljive zgodbe in uspešno odgovarja na vprašanja. Pogovor bo tekel tudi o etičnih vprašanjih, ki se pojavljajo, ko računalniki začnejo 'razmišljati' ali 'ustvarjati'. Kako zagotovimo, da so ti sistemi pravični in nepristranski?

Predavanje bo informativno in polno zanimivih primerov. Ne glede na to, ali ste navdušenec, navdušenka nad tehnologijo ali le radovednež, radovednica, ki si želi bolje razumeti, kako se svet spreminja okoli nas, je to predavanje namenjeno vam.

Vabljeni!

O predavatelju:

Danijel Skočaj je redni profesor na Fakulteti za računalništvo in informatiko Univerze v Ljubljani, kjer je predstojnik Laboratorija za umetne vizualne spoznavne sisteme. Raziskovalno se ukvarja predvsem z računalniškim vidom, globokim učenjem in spoznavno robotiko. V okviru temeljnih in aplikativnih raziskav razvija in uvaja nove napredne metode za reševanje kompleksnih problemov, ki zahtevajo procesiranje vizualne informacije. Sodeluje v projektu SMASH, ki razvija metode strojnega učenja za raziskave v naravoslovju in humanistiki. Zanima ga tudi etični vidik umetne inteligence, strojnega učenja in robotike ter vpliv razvoja teh tehnologij na družbo. Na Fakulteti za računalništvo in informatiko predava predmete s področja računalniškega vida, spoznavne robotike in globokega učenja. Ima bogate izkušnje iz vodenja raziskovalnih in aplikativnih projektov, tako evropskih in nacionalnih, kot tudi projektov financiranih s strani industrijskih partnerjev. V okviru številnih aplikativnih razvojnih projektov skrbi za prenos raziskovalnih dognanj v prakso. Bil je predsednik Slovenskega društva za razpoznavanje vzorcev in odbora za računalništvo Computer Society pri IEEE Slovenija.