Vabilo na drugi Čezmejni festival transformativnih ekonomij ReTkinkable

Datum objave: 12. 10. 2023
Dogodki
petek
13
oktober
Ura:
10.00
Do:
15. oktober, 14.00
Lokacija:
Nova Gorica, Gorica

Vabljeni na drugi Čezmejni festival transformativnih ekonomij ReTkinkable, ki ga v Novi Gorici in Gorici z Univerzami v Novi Gorici, Vidmu in Trstu, ZRC SAZU in številnimi drugimi partnerji organizira PRODES FVG, Operativno združenje foruma skupnih dobrin in solidarnostnega gospodarstva Julijske krajine.

Vabilo na drugi Čezmejni festival transformativnih ekonomij ReTkinkable

Pomemben podpornik festivala je Evropska prestolnica kulture GO!2025 Gorica – Nova Gorica.

Festival Rethinkable se bo odvijal od petka, 13. oktobra 2023, do nedelje, 15. oktobra 2023 na različnih lokacijah v Gorici in Novi Gorici. Zvrstilo se bo več delavnic, sprehodov, glasbenih dogodkov in predavanj – celoten program festivala najdete na spletni strani www.rethinkablefestival.it.

Namen festivala je tudi tokrat kritično premisliti sodoben razvoj, predlagati in opolnomočiti alternativne družbeno-ekonomske modele ter vzpostaviti prostore srečevanj, dialoga, in čezmejnega sodelovanja. Letošnji festival se bo osredotočil na vključujoča in trajnostna naselja s poudarkom na hrani in energiji. Na ta način želi festival prispevati k 11. cilju Agende za trajnostni razvoj 2030, ki si prizadeva za vključujoča, varna, odporna in trajnostna mesta in naselja.

Izpostavljamo dogodke, na katerih bodo sodelovale sodelavke in sodelavci Fakultete za humanistiko, Fakultete za podiplomski študij, Raziskovalnega centra za humanistiko in Jezikovnega središča UNG:

  • Petek, 13. 10. 2023 (Delpinova ulica 8, Nova Gorica)

10.00–10.30 KNJIŽNICA IN FILMOTEKA O HRANI: predstavitev dokumentarnih filmov, knjig in pregovorov o kruhu.

10.00–13.00 KRUH MED REVŠČINO IN IZOBILJEM: MED MOJO IN TVOJO KULTURO: etnografska delavnica peke kruha in medgeneracijskega pogovora o pomenu kruha skozi čas z osnovnošolci iz Nove Gorice, Društvom kmečkih žena in deklet iz Trnovega pri Gorici in Goriško pekarno (vodja delavnice: dr. Jasna Fakin Bajec, ZRC SAZU, Raziskovalna postaja Nova Gorica in Univerza v Novi Gorici, projekt Ab initio_urbana utopija).

14.00–15.00 ČEZMEJNA DELAVNICA: »KAKO ŽELIM ŽIVETI V SVOJEM MESTU?«: učenje fraz v italijanščini in slovenščini za boljše sporazumevanje in izražanje o mestu, v katerem bi radi živeli (delavnico vodijo sodelavke Jezikovnega središča Univerze v Novi Gorici).

15.00–16.30 PISMA IZ PRETEKLOSTI IN HRANA: predstavitev digitalne zbirke Pisma, ki nastaja na Raziskovalnem centru za humanistiko Univerze v Novi Gorici, in pogovor o hrani v pismih (sodelujejo raziskovalke in raziskovalci iz Raziskovalnega centra za humanistiko Univerze v Novi Gorici).

16.30–17.45 KRUH, PICA, BUREK, KRANJSKA KLOBASA … ELEMENTI LOKALNE TRADICIJE ALI VEČKULTURNOST?: pogovor z etnologom in antropologom dr. Jernejem Mlekužem (ZRC SAZU), etnologinjo in zgodovinarko dr. Jasno Fakin Bajec (ZRC SAZU in UNG FH) ter kulturologom in pisateljem dr. Primožem Mlačnikom (UNG FH). V pogovoru bodo sodelovali tudi študentke in študenti UNG FH, ki prihajajo iz balkanskih držav, in sogovornice iz Bosne, ki že več let živijo v Novi Gorici.

19.45–22.00 APERITIV Z LOKALNIMI IZDELKI + KONCERT ELEKTORNSKE GLASBE NA MODULARNIH SINTETIZATORJIH IN SKOZI RASTLINE TER DROŽI: v dveh zaporednih glasbenih nastopih bosta zvočna umetnika Miro Križman in Miha Godec raziskovala, kako lahko življenjski sistemi obogatijo kompozicije elektronske glasbe. Poslastica za ušesa!

  • Petek, 13. 10. 2023 (Xcenter, Nova Gorica)

18.00–19.30 URADNA OTVORITEV FESTIVALA: predavanje Juana Del Río – podpredsednika ECOLISE, evropske mreže za skupnostne pobude na področju podnebnih sprememb in trajnosti, z naslovom »Evropska mesta v ekološki in socialni tranziciji«.

Sobota, 14. 10. 2023 (Univerza v Trstu, dislocirana enota v Gorici, soba 202)

10.00–13.00 DELAVNICA »PRIHODNOST NOVE GORICE IN GORICE PO GO!2025« PO METODI LATERALNEGA MIŠLJENJA (delavnico bodo vodile dr. Valentina Gulin Zrnić (Inštitut za etnologijo in folkloristiko, Zagreb), dr. Saša Poljak Istenič (ZRC SAZU, Univerza v Mariboru), dr. Jasna Fakin Bajec (ZRC SAZU, Raziskovalna postaja Nova Gorica in Univerza v Novi Gorici).

  • Nedelja, 15. 10. 2023 (Trg Evrope/Piazza Transalpina)

10.00–12.00 DREVESA V CENTRU: REGENERATIVNI SPREHOD OB MEJI: sprehod med Gorico in Novo Gorico. Vodji: Giorgio Valvason (strokovnjak za urejanje krajine vrtnar, arborist), Marco Acri, Podiplomski študijski program Študiji kulturne dediščine, Univerza v Novi Gorici). Sodelujejo: dr. Anna Maria Tomasich (predsednica Legambiente Gorica), Paolo Tubaro (članica Legambiente FVG in ProDES FVG). Potreba je registracija.

Več informacij: www.rethinkablefestival.it; https://www.facebook.com/rethinkablefestival.