Praznovanje 5. obletnice ustanovitve Politehnike Nova Gorica in podelitev prvega priznanja Častni doktor nobelovcu prof. Jamesu W. Croninu.

Datum objave: 21. 9. 2000
Zgodovina

Leta 2000 je minilo pet let od ustanovitve Politehnike Nova Gorica. Ponudba izobraževalne dejavnosti tega jedra nove slovenske univerze se širi, prav tako se krepi raziskovalna dejavnost, ki zagotavlja svežino in strokovnost pedagoškega dela. Vezi Politehnike Nova Gorica z uglednimi tujimi ustanovami in posamezniki so vse pogostejše in tesnejše.

Eden najodmevnejših mednarodnih projektov, v katerem igra pomembno vlogo prav Laboratorij za astrofiziko osnovnih delcev Politehnike Nova Gorica graditev največjega observatorija na svetu, katerega cilj je dognati izvor in lastnosti visokoenergijskih kozmičnih žarkov. Vloga našega laboratorija v tem projektu in s tem tudi začetek nove smeri razskovanja na slovenskem (astrofizike osnovnih delcev), je plod večletnega tesnega sodelovanja naših sodelavcev z vodjo mednarodne kolaboracije P. Auger, Nobelovim nagrajencem prof. dr. Jamesom W. Croninom iz Univerze v Chicagu, ZDA.

Kot svojevrstna potrditev raziskovalne naravnanosti naše ustanove se kaže tudi včerajšnja odločitev Senata Politehnike Nova Gorica, da v znak priznanja in zahvale za sodelovanje in promocijo Politehnike Nova Gorica v svetu, podeli častni doktorat (doctor honoris causa) prof. dr. Jamesu W. Croninu.

Prof.dr. J.W. Cronin je svoje raziskovalno delo od doktorata na Univerzi v Chicagu leta 1955 naprej posvetil študiju osnovnih gradnikov snovi in v začetku šestedesetih let vodil vrsto poizkusov, ki so privedli do odkritja kršitve simetrije CP v svetu, ki nas obdaja. Zaradi pomembnosti odkritja je prof.dr. J. W. Cronin skupaj s prof.dr. V.L. Fitchem leta 1980 prejel Nobelovo nagrado za fiziko. Profesor Cronin je prejemnik več uglednih priznanj in častni doktor Univerze Pierre et Marie Curie v Parizu in Univerze v Leedsu.